Den unge okände svenske mittfältsstjärnan

Jens Cajuste kan mycket väl vara Sveriges allra bäste mittfältare just nu. Han har spelat en U-21-landskamp, för drygt ett år sedan, och har även amerikanskt medborgarskap. Eftersom varken Roland Nilsson eller Janne Andersson verkar upptäckt eller uppskattat honom kan den otroligt lovande, nyblivne 21-åringen vara förlorad för inte enbart Blågult utan för svensk fotboll på det hela taget. Trots den breda, klingande göteborgskan.

Jag såg honom i CL-kvalet borta mot Slavia Prag i onsdag. Han dominerade FC Midtjyllands innermittfält. Var snabbt, spänstig, klok, fräck, hade en härlig attityd och var extremt spelintelligent för sin ålder och erfarenhet. Fast jag trodde aldrig att den långsmale, mörkhyade killen var svensk. Inte förrän jag hör en TV-intervju med honom inför ligakampen mot Randers i går kväll där han var en av två spelare som sparades – med tanke på den avgörande CL-returen på onsdag. Jens bryter på göteborgska, inleder varje svar med ”Jeg syns…” och säger svullnad istället för hævelse. Annars har han styr på det, även på språket.

FC Midtjylland gjorde 1-0 i 6:e minuten på en boll som överraskade Patrik Carlgren. Sedan spelade man av matchen. De bör gå vidare på onsdag. FCM krossade Young Boys på bortaplan. De borde vunnit i Prag. Har svårt att se att de inte ska vinna – speciellt med en sådan klasslirare. Tänk en ung Glenn Strömberg eller Daniel Amartey, en gång i Djurgården nu i Leicester – en välbyggd yngling med attityd, spelförståelse och passningsfot. Som utan problem växlar tempo med boll.

Den danske TV-experten kallar honom ”out of these League” och menar att han kan lika väl kan spela 6:a, som 8:a och 10:a. Statistiskt sett är han redan den första säsongen som startspelare den som löper mest i laget, den som blockerar flest avslut, vinner flest närkamper, som slår flest passningar med rätt adress på motståndarnas planhalva e t c, e t c.

FCM har dessutom en fantastisk mittback i en gammal dansk Celticförsvarare och precis köpt hem Pinone Sisto för drygt 30 miljoner svenska kronor. Den danske landslagsmannen är en otroligt kvick, teknisk offensiv mittfältare som inte hittade rätt i Celta Vigo. Spelar ungefär som Mané i Liverpool men en halv klass sämre. Men det betyder ändå att han borde kunna starta i ett mittenlag i alla europeiska toppligor. Med andra ord: FCM kan gå riktigt långt i säsongens CL, bland annat tack vare en okänd svensk!

Ps Nu är det inte enbart de svenska förbundskaptenerna som missat dansk toppfotboll. Fotbollstransfer.com menar att marknadsvärdet på Cajuste är 500 000 SEK. Transfermarkt chansar på 10 miljoner. Jag vill påstå att det är 5 gånger mer. Minst. Just idag. Alltså 50 miljoner och vid försäljning ger det ett par miljoner till ÖIS eftersom han representerat dem i mer än tre säsonger och då han var 15 år gammal. Men ge honom en säsong i CL och vi pratar niosiffriga tal och minst 10-15 miljoner till Örgryte. Visst vore det roligt om fler i svensk fotboll än ÖIS fick glädje av Jens fotbollsgenialitet.


About this entry