Hur Covid-19 påverkat fotbollsdomarna (och ”årets onside”)

Det är en direkt dålig säsong för svenska herrfotbollsdomare. Standarden har varit väldigt ojämn, även de bästa av blågula visselpipsbärare har fattat massor felaktiga, ibland rent fatala, beslut. Annars tycker man att det borde vara tvärtom – att avsaknaden av hatisk publik borde främja domarnas funktion. De första omgångarna antydde även detta – sedan har nivån sjunkit. Kanske är det faktiskt precis tvärtom – domartrion har en viss hjälp av publiken som förstärker hemmalagets rättsanspråk och regeltolkning. Eller hjälper lagen med vanligtvis stort bortafölje, som de från huvudstaden och IFK Göteborg, domarna att göra ett bättre jobb – om än i en aning mer ansträngd arbetsmiljö? Alla fyra lagens insatser i år har ju varit långt under expertorakelens spådomar och publiken förstärker ofta situationer vars konsekvenser   

Härvan runt Strömbergssons rasistiska yttrande har inte förbättrat situationen. Elitdomare är också avstängda efter polisutredningar om både våldsbrott och omfattande bedrägerier. Bevisningen mot den för grovt bedrägeri häktade elitdomaren skapar en ofrånkomlig fråga som ännu inte ställts i media – ifall han nu varit i så desperat behov av pengar, borde man inte också utreda samme domares många allvarliga, direkt resultatavgörande misstag? Det vore ju ett betydligt effektivare sätt att skaffa sig ”snabba cash”. 

I sammanhanget går det inte att komma runt ”årets onside”: Donald Ross är inte enbart en av SPL:s (skotska högstaligans) bästa assisterande – han är också nyvald partiledare för de konservativa (Torys) i Skottland. Eftersom hans kollega Boris Johnstone sitter på ”den stora visselpipan” i London har Ross försökt att få ansvariga politiker och fotbollsfolket att mötas och diskutera hur man ska klara sig ur Covid-19-krisen.  Många av de mindre professionella klubbarna på de brittiska öarna riskerar nämligen konkurs eftersom en stor del av deras inkomster kommer från publiken.  Till skillnad från domarna är de inte betalda av förbundet.  


About this entry