Varför är domarna så dåliga just i år?

I helgen gav Lucy Oliver en Brightonspelare två gula kort men glömde det röda. Evertonspelarna påminde domaren men hon vägrade ändra sig och lät spelaren stanna kvar på plan. 

I helgen hoppade Evertons målvakt Jordan Pickford (på Toni Schumacher-manér) rakt in i en av världens bäste fotbollsspelare med fötterna först. Virgil van Dijks karriär – åtminstone inom överskådlig tid – är i fara. Det var cynisk att så hänsynslöst försöka gå på bollen med fötterna. Micheal Oliver hade en perfekt position men såg inget. Säger han. Eller så litade han på att V AR-domaren skulle ta beslutet och skicka ut Pickford. VAR-domaren lär ha bortsett från tacklingen eftersom LFC-spelaren var offside. VAR-domaren trodde inte att man kunde bestraffa spelare när motståndaren var offside. När en av världens mest erkända domare förlitar sig på VAR för de obehagliga besluten borde FIFA tänka om och utbilda domarna i ansvarsfördelning och garantera rättvisan. På samma sett är det med assisterande domare och offside. De har order att inte vinka vid tveksamma offside vilket gör att spelare, som van Dijk, slappnar av i vetskap om att de är offside samtidigt som det försvarande laget går all in i tacklingar. Det skapar kaos, skador och missförstånd. 

I helgen såg Frank Klette hur en Varbergsspelare stoppade en omställning genom att springande sticka fram en högt lyftad hand och peta till bollen framför näsan på en Norrköpingsspelare. En hands vars tolkning faktiskt alla kan var överens. Utom just domare Klette. Han gav bara frispark, ingen varning för varken avsiktlig hands, spelförstörelse eller att hindra en farlig omställning. Liksom övriga domslut helt obegripliga. 

Såg också Glenn Nyberg lyckas varna Jo Inge Berget och Haris Radetinac när Klarström kastade sig in och stämplade Rakip med lyft sula. Dessutom fick Klarström och Djurgården frispark. De är fyra välbetalda fotbollsdomare och alla lyckas uppfatta situationen så fullkomligt, horribelt fel. Nyberg var sedan på väg att visa ut Berget för en oavsiktlig, liten stämpling, plockade upp kortet men ångrade sig oc stoppade ner det igen. Inte en handling som landets bäste fotbollsdomare ska vara stolt över.

Varför är domarna så fruktansvärt dåliga just den här Covid-19-säsongen? Jag har inget jättebra svar. Kanske smyger sig en känsla av träningsmatch in i domarens huvud när det inte är tusentals människor som skriker okvädningsord efter honom/henne hela tiden?  Men samspelet, eller bristen på samspel, mellan VAR och domarkvartetten är ett stort problem som måste lösas. Att överlåta allt ansvar och obehag på VAR är ingen lösning även om domaren på plan känner sig befriad och mindre pressad. 

I början av säsongen utan publik tyckte jag att spelarna och domarna anpassade sig till omständigheterna. De försökte inte påverka domarna så mycket som de gör med 10 000-tals skräniga supportrar bakom ryggen. Men det är nästan som om domarna saknar den mentala pressen. Under alla omständigheter gör de misstag de knappast gjort en vanlig säsong.    


About this entry