Alltför lite, alltför sent (och troligtvis alltför tidigt)!

I går blev Skåne åter orange. Ett land danskar inte ska åka till ser ut som holländska fotbollslandslaget och nästan hela Europa är nu inte längre som Sverige i de bortabyxor man bar då den historiska fjärde raka förlusten inkasserades i förra veckan.

Vi har varit gula sedan den 11 juni då de rödvita öppnade gränsen och även i Sverige lättade vi på Covid-19-restriktionerna. Dock inte för den herrallsvenska (och annan kultur) som drog i gång fem dagar senare. 

Fram till nu, 24 omgångar, har det varit OK att släppa in 250 restauranggäster som blir berusade och ansvarslösa men ifall någon av dem har med sig en gitarr och börjar spela en trudelutt tvingas stället omedelbart stänga.

Samma dag Danmark åter ser oss som farliga beslutar regeringen att tillåta 300 människor på kultur och fotboll. Det är alltför få och alltför sent. Den rimliga frågan är vad som har blivit bättre och mindre riskabelt i Sverige nu när Danmark tolkar de svenska siffrorna tvärtom? Tajmingen verkar helt tokig.

Det är förstås inte enbart danskarnas uppfattning – talen är högre, den andra vågen slår över oss fast kanske inte alls i samma hemska omfattning som i våras och som i Syd- och Mellaneuropa. Vad är det som blivit bättre 22 oktober? Varför väntade regeringen, trots många angelägna vädjanden, med att öppna för idrott- och kulturarrangemang först när Covid-19 gjort comeback? 

Danskarna må vara snabba och tuffa vad gäller att begränsa Covid-19. De har cirka en tiondel av de dödsfall Sverige drabbats av. De har också förmågan att se nyanser och behov. Alltså har man delat in gränsländerna i regioner. Fyra regioner i Sverige är fortfarande som Falkenberg (eller det IFK Malmö som lyckades bryta mot reglerna och nu fått gult av Länstyrelsen). Likadant med det nordligaste av Tyskland. Man försöker vara så rättvisa och försiktiga de kan genom att inte urskillningslöst stänga och omöjliggöra. 

Så tänker inte den svenska regeringen. Vad som ligger bakom förbuden och varför det mjukades upp just nu förstår jag faktiskt inte – fast jag försöker.  Jag har en stark känsla av att det är personligt tyckande och oförstånd som ligger bakom de här fullkomligt felaktiga besluten. Dessutom är det inte omöjligt att beslutet tas tillbaka inom några dagar ifall Covid-19-fallen fortsätter öka. I morgon kan regeringen mycket väl konstatera att lättnaderna var alltför tidiga.   


About this entry