HIF är tillbaka 2022

Det är tredje gången nu. Första gången förstod jag inte vad det innebar – en gubbe i radion läste upp resultat. Förra gången stod jag frusen, frustrerad på den nya södra läktaren och förstod inte riktigt att det inträffat. 

Kris- och katastrofkänslan kommer inte överraskande Covid-19-året 2020. Jag skrev det redan i går att till och med ett helt utan klass varande Kalmar troligtvis skulle vara mer motiverade än AIK. Jag är ledsen över gårdagskvällen men jag kan denna gång sätta ord på det faktum att Helsingborgs IF återigen degraderas från allsvenskan.   

I första hand skador på nyckelspelare som Granen och Lindegaard. Unge Assad Al Hamlaws frånvaro påverkade fantasin och irrationaliteten i det offensiva spelet. HIF hade mycket boll, skapade chanser men saknade ett oväntat moment.   

I andra hand en trupp som vid säsongens början gav alltför dåliga spelare alltför stora roller – etablerade namn som inte höll allsvensk klass. Typ Gero, Figueroa, Adam Eriksson och under hösten har Abubakari haft det verkligen tungt. På grund av skadorna tvingades HIF lita på dem, och totalt oerfarna tonåringar.  

Några bra nyförvärv löste delvis problemet – som bröderna Ceesay och Mix Diskerud. 

HIF hade spelare, och tränare, som var bättre än flera av motståndarna i allsvenskan 2020 och ändå åkte de ur. De spelade en bättre fotboll, de hade lite mer fantasi, större register men saknade det där riktiga krismedvetandet som ligger i mindre klubbars DNA. Därför gjorde de ofta bra insatser mot de bättre lagen men förlorade mot de mer cyniska och härdade lagen i tabellens närmiljö.    

Shit happends! 

Jag har ingen aning om vems fel det är att alla skador inte gick att rehabba och läka. Jag har ingen aning om vilka spelare HIF har råd att behålla eller om Olof Mellberg kan tänka sig att börja om? 

Vad jag vet är HIF har dålig ekonomi men att det finns många duktiga unga spelare som kan utvecklas med rätt tränare. Framförallt vet jag att HIF och Olympia betyder så mycket för Helsingborg och fram för allt för helsingborgarna att staden snart är tillbaka i allsvenskan igen.  

Jag vill påstå att ett välfyllt Covid-19-rebailiterande samhälle borde samlas på Olympia. Tack vare låga entréavgifter det gigantiska behovet av sociala mötesplatser och offentliga känslor våren 2021. Ett välfyllt Olympia får HIF att göra en U-sväng tillbaka till allsvenskan. Vi ses där igen 2022.  


About this entry