Atleten Zlatan (och Serie A:s svaghet)

12 mål på sju startar är ett grymt facit. Och det borde nog varit 13. Blir säkert 20-25 och skytteligaseger för den medelålders målkungen. Kan bli uppåt 30 ifall Milan satsar på just Zlatan och mål. Mest imponerande med 39,5-åringens fysik – utan den dagliga, smarta, intensiva träningen hade han aldrig spelat på den här nivån efter att hans dåvarande kropp lämnat Barça och fyllt 29. Lägg därtill det knätrauma som gör att Zlatan faktiskt, det vågar jag påstå, är helt unik i fotbollshistorien. Han är fortfarande så pass vig och har så suverän balans att han till och med lyckas filma till sig straffar på ett fullkomligt övertygande vis, likt en trådsmal, vindkänslig 25-åring. Den kroppen vid 40 hade varit pensionerad för länge sedan om det inte varit Zlatans. Faktiskt lite förvånad att det inte kommit en fitnessapp eller bok om hans träning. Zlatan är ett fantastisk föredöme för alla oss över 35…

Sedan är det en annan sak att Serie A är sämre än någonsin, nästan. Tror man får gå tillbaka till sent 70-tal, tidigt 80-tal för att jämföra den relativt patetiska kvalitén hos en del italienska utfyllnadslag. Till och med Roma verkar ha missat ett par viktiga delar. Utspelade mot Lazio, två röda kort i cupen och utslagna. Fast det är ju Italien, man måste alltid gardera förklaringarna med den uppenbara risken för uppgjorda matcher, spelskandaler med mera. 

Vem som vinner ligan? Ingen aning. Det enda jag vet är att en italiensk ligavinnare först säkrar titeln flera år efter ligasegern. 


About this entry