Att få stryk, resultatmisshandlad

Jag fick stryk nästan varje lördag eftermiddag. Innan jag blev 15-16 år. Det rörde sig om pengar, och drömmar. Och fotboll. Stryktipset symboliserade en lek och fantasi som ytterst handlade om hur bra eller dåliga fotbollslagen var. Så jämförde jag min egen fantasi, min tipsförmåga med världsrealiteterna och ödet makt och det gick minus. Men combon Stryktipset och Tipsextra var ren överlevnadskost för 1970-talets fotbollsvältande. Kanske ett par rader på den där röda kupongen med åtta av 40 oavgjorda matcher och i nödfall en rad på det rätt löjliga måltipset, dåtidens motsvarighet till att spela på antal hörnor och inkast. Vem gör det och varför? För mig låter det som ett utslag av sjukt spelberoende. 

Jag hade en kort intensiv förälskelse i Oddset men förstod aldrig varför det tog flera år för Tipstjänst att plocka in fler än 40 matcher i veckan. När man åkte över till Danmark var där plötsligt hundratals matcher och bilden av Tipstjänst som en patetisk förlängning av den svenska staten växte – samma stat som till varje pris (speciellt pris) försvårade för en att köpa alkohol.   

I början av min journalististkarriär försörjde jag mig faktiskt i två månader på att spela det helt nya Dagens Dubbel. Det var roligt. Jag blev typ år 2000 kontrakterad av en Tipstidning för att gräva i alla dessa nya engelska spelbolag som började dyka upp. Insynen var noll. De var inte heller intresserade av att träffa en svensk journalist – fast Tipstjänst var. Pelle Kotschack satt i någon stor betongbyggnad från 1970-talet och berättade med inlevelse om de onda spelkapitalisterna som höll till i/på gamla engelska kolonier medan Svenska Spel garanterade det svenska välståndet, typ.  Min vän författaren och basketspelaren Jonas Autio skrev en gång radioteater på temat Tipslördag, medelålders män och alkoholiserade drömmar.

Vad jag vill komma till – jo i dag bad min ordförande mig att registrera mig så att Gröstorps IF får gräsrotspengar av Svenska Spel. Och ordföranden lyder man. Det är lite samma tänk som hos Pelle och kooperationen: vi satsar på det gemensamma även om några vinner mer på det än andra…  Gröstorp är i just det här sammanhanget en svensk vinnare. En liten en men dock. Det känns skönt att skriva det eftersom vi åkte ur femman i höstas.  

Jag själv då? Jag satte in 100:- och lät hälften gå till att Bucks slår Lakers hemma i nattens NBA till 1.98 gånger pengarna. Det är troligtvis årets finallag. Svenska spel tycker Lakers är favorit redan i kväll – det tror inte jag.   


About this entry