Zlatan och Donnarummas dubbelmur

Närmare 5-0 än en Milanreducering. Närmast var Zlatan då han från en meters håll vid bortre stolpen knäade bollen utanför. då stod det fortfarande 0-0 men Atalanta var påtagligt bättre, spelade rakare och hade mycket mer rörelse. Milan såg tröga ut, var omständliga och borde fått mer än tre i baken. 

Donnarumma släppte ofta första stolpen. Som om det var hans idé och inte enbart dålig positionering. Förvånansvärt passiv och ganska mediokert fotarbete. Han är lika mycket värd 600 miljoner SEK som Kepa var det. Av det jag såg i kväll är italienaren runt 25-30:e plats bland världens målvakter. Atalantas målvakt Gollini var inte heller så lyckad. Han kan bli den svaga länken i CL-mötet med Madrid. Mest anmärkningsvärt var Atalantas offensiva mur och Matias Conchas pinsamma okunskap. 

Donnarumma hade före Ilicic straff bara släppt in en av de fem senaste, tre av de senaste nio straffarna. Han gick rätt men straffen var så låg och dålig att den gick under Milanmålvakten. Varvid Concha påstod att Donnarumma var arg på sig själv för att han släppte bollen under sig. Concha ”visste” men Concha har ju inte en aning vad han pratar om –när det gäller just målvakter och straffar.  

Tremannamuren alldeles framför frisparksbollen var spännande. Nu kom ändå avslutet rakt på mål där Donnarumma stod stilla och reflexparerade, med en hand. Roligt med innovationer. Tror den här inte så mycket handlar om att skymma bollen och skytten utan framförallt om att målvakten irriteras av allt som kan komma i vägen för blicken som söker bollen. Varje visuell distraktion leder till en försenad beslutsgång i hjärnan och en långsammare reflex.  

Ps På ryggen står Ibrahimovic. I Sverige kallar vi honom Zlatan, bara Zlatan. Jesper Hussfelt är svensk kommentator, på svenska i en svensk TV-kanal. Han väljer ändå att kalla honom ”Ibra”. Det är också väldigt, väldigt pinsamt. I övrigt var de bra, kunniga, snabba och ovanligt uppriktiga för att vara svenska fotbollskommentatorer.   


About this entry