Europeer dominerar NBA

Mångsidighet, bollsinne, lagorienterade. Där är tre skäl till varför europeer dominerar världen bästa basketliga. Det är fortfarande amerikaner och US-baskethybris som gör mest poäng och får alla rubriker men det är relativt unga europeer som dominerar spelet. MVP är från Grekland. Struntar vi i katetogin flest poäng är även statsen europeiskt präglade: returer, blockar och framförallt assist är europeiska specialiteter. Ett annat sätt att mäta påverkan är ”flest gånger med bollen”: där leder litauen Sabonis, före serben Jokic och slovenen Doncic. Där utöver letten Porzingis- 220 cm lång trepoängsskytt och utomordentlig passare och nästan helt utan offensiva returer eftersom han spelar så långt från korgen.

Vad de har gemensamt, förutom att alla har ett ”i” som näst sista bokstav i efternamnet kan sammanfattas i begreppet hybrid. De har inte störst muskler men är väldigt välväxte, väldigt funktionella kroppar i förhållande till sin mångsidighet. Höll på att skriva position men de flesta av dem kan spela på alla fem positionerna. Kanske inte försvara på samtliga fem men definitivt anfalla från alla hörn och kanter. 

Alla är oerhört duktiga, intelligenta spelare som kan passa bollen. Och gör det – tillskillnad från nästa alla amerikanska superstars. Till skillnad ifrån de flesta amerikanska spelarna så försöker de inte heller göra saker, spektakulära saker, de inte klarar av. Det är också typiskt att de hamnat i mindre klubbar på den relativa landsorten. Ingen av dem tillhör de stora, mediadrivna klassiska klubbarna utan det är Denver, Dallas, Orlando, Milwaukee, Indiana och Utah. 

PS Andra dominanta europeer är montenegrinen Vucevic och fransmannen Gobert. Inga spanjorer, inga kroater, inga italienare eller ryssar. Faktum är att de legendariska lagen i princip helt saknar europeer. Nets har ingen. Celtics har en tysk semi-center som support act. 76:er har en turk på bänken, likt ett litet mångkulturellt alibi. Jo, de har en australienare och kamerunlirare som sina stjärnor men just europeer har det alltid varit tunt med i Phillies. 

Undantaget är naturligtvis Lakers och det är också en starkt bidragande anledning till att de återigen får en uppsättning ringar. Både katalanen Gasol och tysken Schröder startar för de blivande NBA-mästarna. De spelar inga huvudroller men är enormt drivna i sina specifika biroller. De får amerikanerna att tro att de är bättre än vad de är, på planen. 

Taktiskt håller NBA på att bli en ”plus 1-sport det vill säga en lagsport+1. Du har fyra birollsinnehavare och en stjärna på plan och allting går ut på att isolera stjärnan så hans stats blir så bra som möjligt. För att ändra det tänket krävs europeer även som coacher. Så – när får vi en europeiskt headcoach i NBA? När inser ägarna att den europeiska dominansen framförallt beror på hur man ser basket och hur man skolar lagspelare i en lagsport? 

Kanadensiska Raptors har en italiensk ass coach och Nets har faktiskt en kanadensisk heasdcoach och fd assistkung i NBA- Steve Nash. En headcoach som t o m är hängiven Spurssupporter. Just det, ifall han kan implementera lagmoral och osjälviskhet, talar för att Nets går till final mot Lakers om lite drygt fyra månader och cirka 70 matcher. Till dess dominerar Europa!   

Europeer dominerar NBA

Mångsidighet, bollsinne, lagorienterade. Där är tre skäl till varför Europeer dominerar världen bästa basketliga. Det är fortfararande amerikaner och US-baskethybris som gör mest poäng och får alla rubriker men det är relativt unga europeer som dominerar på plan. MVP är från Grekland. Struntar vi i katetogin flest poäng är även statsen europeiskt präglade: returer, blockar och framförallt assist är europeisk specialiteter. Ett annat sätt att mäta påverkan är ”flest gånger med bollen”: där leder litauen Sabonis, före serben Jokic och slovenen Doncic. Där utöver letten Porzingis- 220 cm lång trepoängsskytt och utomordentlig passare.   

Vad de har gemensamt, förutom att alla har ett ”i” som näst sista bokstav i efternamnet kan sammanfattas i begreppet hybrid. De har inte störst muskler men är väldigt välväxte, väldigt funktionella kroppar i förhållande till sin mångsidighet. Höll på att skriva position men de flesta av dem kan spela på alla fem positionerna. Kanske inte försvara på samtliga fem men definitivt anfalla från alla hörn och kanter. 

Alla är oerhört duktiga, intelligenta spelare som kan passa bollen. Och gör det – tillskillnad från nästa alla amerikanska superstars. Till skillnad ifrån de flesta amerikanska spelarna så försöker de inte heller göra saker, spektakulära saker, de inte klarar av. Det är också typiskt att de hamnat i mindre klubbar på den relativa landsorten. Ingen av dem tillhör de stora, mediadrivna klassiska klubbarna utan det är Denver, Dallas, Orlando, Milwaukee, Indiana och Utah. 

PS Andra dominanta europeer är montenegrinen Vucevic och fransmannen Gobert. Inga spanjorer, inga kroater, inga italienare eller ryssar. Faktum är att de legendariska lagen i princip helt saknar europeer. Nets har ingen. Celtics har en tysk semi-center som support act. 76:er har en turk på bänken, likt ett litet mångkulturellt alibi. Jo, de har en australienare och kamerunlirare som sina stjärnor men just europeer har det alltid varit tunt med i Phillies. 

Undantaget är naturligtvis Lakers och det är också en starkt bidragande anledning till att de återigen får en uppsättning ringar. Både katalanen Gasol och tysken Schröder startar för de blivande NBA-mästarna. De spelar inga huvudroller men är enormt drivna i sina specifika biroller. De får amerikanerna att tro att de är bättre än vad de är, på planen. 

Taktiskt håller NBA på att bli en ”plus 1-sport det vill säga en lagsport+1. Du har fyra birollsinnehavare och en stjärna på plan och allting går ut på att isolera stjärnan så hans stats blir så bra som möjligt. För att ändra det tänket krävs europeer även som coacher. Så – när får vi en europeiskt headcoach i NBA? När inser ägarna att den europeiska dominansen framförallt beror på hur man ser basket och hur man skolar lagspelare i en lagsport? 

Kanadensiska Raptors har en italiensk ass coach och Nets har faktiskt en kanadensisk heasdcoach och fd assistkung i NBA- Steve Nash. En headcoach som t o m är hängiven Spurssupporter. Just det, ifall han kan implementera lagmoral och osjälviskhet, talar för att Nets går till final mot Lakers om lite drygt fyra månader och cirka 70 matcher. Till dess dominerar Europa!   


About this entry