Målskyttar – allsvenskans allra, allra största bristvara

Målfald är enfald. Många allsvenska sportchefer lever i illusionen av att de som gör mål i serien inte enbart är målskyttar utan även bra forwards. Det är därför det mesta av pandemipengarna läggs på gamla målskyttar, på återbruk. Men det är långt ifrån det samma som bra fotbollsspelare. Det finns en desperation vad gäller anti-defensiva spelare som kommer ta sig uttryck i en omfattande svekdebatt. Både individuellt och generellt i serien. Av den enkla anledning att i fall du är en bra boxspelare är du redan i utlandet. Jag tror allt fler lag kommer spela på omställningar – att det blir allt färre mål och alltfler felinvesteringar. Klubbarna satsar på gamla, rutinerade mittbackar, tränarnas taktik gör att de centrala spelarna får en allt mindre plan och kan hålla hög klass på ett begränsat utrymme. Bollinnehav blir allt mer överskattat.  Här är de som förväntas göra mål i år.

Hamsik: Åtta teoretiska matcher är nu nere i sju. Hur många blir det egentligen och vad kostar det?

Accam: Han var snabbt i HIF. Det kommer han säkert också vara i HaIF men vad mer? 

Jeremejeff: Gjorde några mål i MFF men enbart för att MFF gör många mål och han hade Rosenberg bredvid sig. Definitivt ingen boxspelare eller målskytt men en utmärkt assistspelare. Så vem ska göra Häckens mål – nye finnen Touminen?

Stefanelli: Absolut inget talar för att han ska lyckas i AIK. Det är lite genant att behöva plocka in en spelare man en gång skickat i väg. Och nu är Goitom alltför gammal för att servera argentinaren. 

Kujovic, Holmberg, Asoro och Chilyfa: Fyra spelare ska ersätta den som gav DIG guldet för två år sedan…

Marcus Antonsson: Det är obegripligt hur MFF trodde att han skulle bli en boxspelare och målskytt. Däremot kommer han säkert lyckas hyggligt i HBK. 

Kouakou: Enligt Exp. har han blågula drömmar. I Blåvitt var han kanske hela allsvenskans sämste spelare. Nu ska han förgylla Sirius offensiv? 

Colak: Ligger lite pengar men mycket prestige där – nio månaders lån. Har ännu har han inte visat något. Men MFF kommer göra +50 mål och då kan han inte undvika att göra 15-20, oavsett klass. En blivande skyttekung, på pappret. Allt över 2,5 gånger pengarna är spelbart på den titeln. 

Bahoui: Inför varje säsong skriver 08-media upp honom. Nu är han 30 år och fortfarande bara en teknisk talang med hybris. 

Paulinho: nuff said! 

Finns ett lag som jag tycker har väldigt bra offensiva spelare – dock inte säker på att någon av dem är boxspelare. IFK Norrköping har allting offensivt utom just den där som tofflar in målen. Totte Nyman har synts i straffområden allt mer men han är alldeles för osjälvisk för att bli skyttekung. 


About this entry