Vaccinera EM-truppen

Klart grabbarna ska ha en spruta. Liksom OS-deltagarna. Den enda och enkla moraliska invändningen är var gränsen ska gå – varför inte U-21-landslaget? Eller orienteringstruppen inför nästa mästerskap? 

EM och OS är stora evenemang, av globalt intresse. Idrottarna är nationella symboler på fler sätt än att flertalet försöker sjunga nationalsången. De får en stor mängd statliga pengar för att prestera sitt bästa. När de lyckas åker våra statsöverhuvuden dit och förärar idrottarna med sin närvaro och de får stå på scen i Kungsträdgården eller på Sergels Torg – åtminstone i för-pandemisk tid. 

Sverige har på många sätt markerat att de är värdefulla för landet. Alltså finns det skäl att jämställa dem med andra som har viktiga samhällsfunktioner. Dessutom är de tillskillnad från statsråd, lokala socialchefer eller politikerpampar oersättliga. Det är lite tragikomiskt men faktum är att det i nu-läget bara finns en Pierre Bengtsson…

Ytterligare ett skäl till att potentiella Kungsanpotentater ska gå före är att det inte råder brist på vaccin. Tvärtom. I Stockholm dök inte 20 procent av de kallade upp till sin tid. I Skåne har man annonserat efter villiga att pre-vaccineras akut eftersom man inte lyckats administrera tillgången och efterfrågan. DN skriver: ”Bland de 16 privata aktörer som ansvarar för vaccinationen i fas 4 fanns det under tisdagseftermiddagen tusentals lediga tider”. Bara i Region Skåne. Ett statligt och regionalt fiasko ska inte användas som argument för ytterligare ett.     


About this entry