Rättstavningsrespekt/ Danielson och Christian

Jag har en livslång historia med felstavning. I grundskolan var jag alltid sämst i klassen. Under journalistutbildningen var jag en duktig korrekturläsare. Efter cancergifterna i hjärnan blev det svårare att skriva det jag tänkt. Jag tänker en sak – det kommer ut andra ord än det tänkta. Plötsligt blev jag tvungen att kontroll-ljuda mina texter minst en extra gång. JG förlorade jobbet på TT. Stress och slarv gör att det även här alltför ofta är felstavat. 

Samtidigt kan jag inte låta bli att reagera när stora nyhetsmedia missar. Det är en sak med utländska namn och diakritiska tecken men att SVT flera gånger i gårdagens sändning av Spanien- Sverige stavade Marcus Danielsson med två ”s” är alltför dåligt. Än allvarligare tycker jag det var att TV-Avisen –  nyhetsprogrammet som motsvarar Aktuellt eller Rapport – efter att Christian Eriksen var förd till sjukhus hade en bred rubrik i bildens överkant med namnet Kristian Eriksen. En sådan felstavning motsvaras väl av ”Slatan”. 

Felaktigt uttal och stavning har blivit vanligare i vårt samhälle. En orsak är politisk. SD-politiker visar ofta sin arrogans genom att uttala utländska namn fel. När jag undervisade på dåvarande Malmö högskola hade jag elever från förorterna som trots 11-12 år i den svenska skolan varken kunde skriva eller stava. Det är också en konsekvens av politiska beslut. En annan orsak är bristande respekt för medmänniskor. Just det borde vi kunna ändra på. Public service-TV som SVT och DR borde gå först – inte vara sämst. 


About this entry