Gråt, chock och OS mest spännande envig

Anne-Marie Rindom eller Anne-Marie Rindom. Finalseglatsen i damerna Laser-radial-klassen på söndag eftermiddag blir en heldansk uppgörelse. Antingen kommer danskan över de post-traumatiska upplevelser som hindrat henne från OS-guldet i Rio och EM-guldet förra året. Eller så upprepas den mentala kollaps hon drabbades av i fredags morse. Rindom behöver komma fyra i söndagens segling för att säkra guldet.

Före tredje sista seglingen ledde honom med 27 poäng – hon hade kunnat ”spela av” de tre sista seglingarna men drog tidigt på sig en gul flagg och så kunde hon inte längre segla och slutade 26:a.

Inte hel världen om inte…

I nästa sista seglingen pumpade hon med rodret och fick en ny varning samtidigt med startskottet. Det innebar diskning. Men starten gjordes om och danskan slapp varningen. Hon visste dock inte om hon fick segla i omstarten efter den andra gula flaggan – fortsätter man segla efter ett andra gult flagg missar man resten av tävlingen. Så vilt gråtande och skakande seglade Anne-Maria första benet i nästa sista tävlingen innan hon slog åt fel håll och gled ur tävlingen vid första bojen.

Det var många misstag på en gång och eftersom hon annars dominerat tävlingen eftertryckligt borde där inte vara ”någon ko på isen”. Problemet är att isen smälter med två, tre seglingar kvar. För Anne-Marie. I Rio ledde hon stort men missade de sista seglingarna men räddade ett brons. Medan holländska Marit Bouwmeester vann. Likadant på EM förra året: Anne-Marie ledde stort inför sista egen men kollapsade mentalt och Marit gled förbi och tog guldet.

Tokyo 2020 kommer inte enbart minnas för att det genomfördes 2021 utan även de många kvinnliga stjärnornas mentala kollapser.


About this entry