Unga målvakter från Sthlm

De senaste säsongerna har Stockholmsklubbarna köpt många spelare, har haft stora tabellmässiga framgångar och satsat på gamla, rutinerade målvakter. Undantaget Tommi Vaihos fullständigt osannolika guldsäsong har det i samtliga fall varit misslyckade satsningar. I flera fall har guldet eller medaljer missats för att man saknat tillräckligt bra målvakter. 

Men så, sommaren 2021, tar äntligen 08-klubbarna sitt förnuft till fånga och satsar på unga lovande istället för gamla och sega målvakter. Djurgården skickade till och med hem seriens bäste målvakt under vårsäsongen, ryssen Aleksandr Vasiutin. 

Det är härligt att se Jakob Widell Zetterström (23 år), Oliver Dovin (nyss fyllda 19) och Samuel Brolin (20) även om den sistnämnde är utlånad till Mjällby. De har mycket gemensamt, Jakob och Oliver är till och med båda födda 11 juli. 

Tittade extra på Jakob i går men han fick inte så mycket att göra mot Häcken. Självmålet är naturligtvis inte hans fel. Att kasta sig och glidtackla en bakåtpassning är alltid ett sämre val – speciellt i fall man inte lyckas styra den utanför målet. Ungefär ett lika dåligt sekundsnabbt val som när Widell-Zetterström själv gav sig ut nedåt hörnflaggan på tilläggstid för att skjuta ut bollen till inkast – när försvararen som var först på bollen kunnat passa hem den till Widell Zetterström. 

Mycket vig trots 197 cm, härlig räckvidd, bra positioner, verkligt fint fotarbete (det ser ut som om han tränat dans). Häcken var inte tillräckligt offensiva för att verkligen hota. Lite kalabalik, några bollar han klokt tippade till hörna istället för att chansa och klistra.  

Fick inte se så mycket av fötterna. Utsparkarna har längden, och bra precision men är alltför höga. Speciellt när laget saknar offensiva targetspelare. Hoppas få se mer av fötterna i derbyt på söndag mot AIK.

Jag vet inte vem som bestämmer vad gäller målvakter i AIK men de har helt klart inte styr på det. Janosevic är en av allsvenskans sämre målvakter och det blir inte bättre för att han gör gigantiska tabbar. Nästa år kommer Samuel Brolin tillbaka till. Hans katastrofala utrusning mot MFF är sånt som han lär sig av, unga målvakter måste få göra misstag. Varför AIK satsat på Haugaard och Janocevic är för mig oförklarligt. Speciellt som de släppte Partrik Carlgren som nu räknas som danska Superligans kanske allra bäste målvakt. 

Nu var Brolin petad mot Kalmar men det spelar mindre roll. Han är given i AIK nästa säsong. I fall klubben gör rätt, till slut, köper de en riktigt bra, äldre svensk målvakt som etta (typ Nordfeldt eller Johansson) och låter Samuel stå typ var tredje, fjärde match.  Oavsett form. Om det nu passar de båda. Äldre målvakter ska inte var lika äregiriga. Det är annorlunda ifall de köper Pontus Dahlberg, landets näst bäste målvakt. 

Dovin har jag enbart sett highlights av – och segermatchen mot Norrköping. Kort (187 cm) men extremt vig. Det innebär också att han har en övertro på att han ska kunna kollapsa och ta varje lågt avslut med händerna. 

Det är en felaktig skola. Målet mot Östersund är ett bra exempel på att man måste jobba mer med fötterna och blockera fler skott med underkroppen. Jag säger inget om att avslutet går in vid första stolpen men bollen går under Dovin. Hade han gått ned i en ”butterfly” eller  parerat med underbenet hade bollen inte gått in. Så målet är troligtvis snarare ett resultat av dåliga målvaktstränare än ett tecken på Dovins brister.  

Återkommer i ämnet! 


About this entry