Hur naiv är Pontus Dahlberg?

Trots att han inte har fått spela en enda match på drygt tre år har svenske keepern Pontus Dahlberg skrivit på ett nytt kontrakt med Watford. Ytterligare fyra säsonger. En slags ”offsidehaverist”, med målvaktshandskar.

Han säger till Fotbollskanalen att det är för att Watford sagt att de satsar på honom som förstemålvakt. I framtiden. Fast de gav nog inget datum för dagen efter intervjun köpte Watford en tysk-nigeriansk målvakt för 80 miljoner. Denne är liksom Pontus 22 år gammal, har redan gjort 13 landskamper för Nigeria och signat de sex kommande säsongerna. Sade de samtidigt till Maduka Okoye att han får finna sig i att vara andremålvakt efter Pontus Dahlberg? 

Okoye är utlånad till Sparta Rotterdam (högsta holländska ligan) fram till juni 2022. Pontus Dahlberg är utlånad till jumbon i engelska tredjedivisionen. Dahlberg är ändå relativt entusiastisk och menar att engelska tredjedivisionen håller högre klass än allsvenskan. 

Watford har idag underbare 38-årige Ben Foster (en favo) som odiskutabel etta, som reserv den 27-årige österrikiske landslagsmålvakten och sedan en 37-årig engelsk tredjemålvakt. 

I bästa fall får Pontus slåss med Maduka och österrikaren om platsen men jag tror också att Ben Foster är sugen på att fortsätta – han fyller 39 i april och räddade Watford på Emirates i helgen: tog en straff, plus returen och var bäst på plan. Varför skulle en av EPL:s 10 bästa målvakter lägga av för att nån sagt till Pontus Dahlberg att han ska bli förstemålvakt? 

Å andra sidan – vad har Pontus för val? Det värsta hade varit att vara tredjemålvakt och sitta på läktaren under 38 EPL-matcher.  Det näst bästa hade varit ifall han lånades ut till en klubb på en mer professionell nivå. Det allra bästa för hans egen utveckling hade varit att han såldes till en klubb på hög nivå där han är förstemålvakt – typ Malmö FF. Men då får han lägre lön och hur mycket värdesätter han och agenten pengarna i förhållande till karriären? 

Det nya kontraktet tyder på att pengarna är viktigast. Att Pontus och agenten är mer pekuniära proffs och realister än naiva drömmare. Oavsett vad han säger till Fotbollskanalen. Fyra ytterligare år av utlån i Watford kommer definitivt kväva en lovande målvaktskarriär. Botten på tredjeligan är hur Watford, och England, i dagsläget värderar honom. Det lär knappast bli högre ifall han fortsätter vara ”säsogsarbetare” och lyxlånehjon på linjen. 

Även om Watford säger de satsar på honom så ska nog inte Pontus Dahlberg förvänta sig att automatiskt bli förstemålvakt. De kommande säsongerna. Men lönen är ju som sagt fantastisk! 


About this entry