Ett besynnerligt, mållöst landslag

Ska man bara hitta en enda förklaring till varför Sverige inte redan är i VM så är det Emil Krafth. Sverige är bra mot bättre motstånd men svagt mot de sämre. Sverige förlorade inte den direkta VM-platsen i går i Sevilla utan mot Georgien och Grekland på bortaplan. Vad som förstärker intrycket är att Sverige gjorde dåliga, nej rent ut sagt usla, halvlekar även på hemmaplan mot de här klart sämre nationslagen.

Varför? Jo för att Sverige saknar riktiga målskyttar. Mot Georgien missade alla massor av chanser på Zlatans framspelningar. Och 40-åringen missade en egen liten nick som såg oerhört ömklig ut och inte alls påminde om den där yngre Zlatan som verkligen sköt med huvudet. Likadant i går: Forsberg borde gjort tre men fick snedträffar, sköt i luften och så gjorde Uani Simon en lysande enhandsräddning i början av matchen.  

Viktor Claesson är absolut ingen riktig målskytt. Han är en duktig hybridspelare som trivs bäst på plast. Alexander Isak kan bli riktig målgörare men han är det inte än. Han har många andra förtjänster men att göra många mål och framförallt att göra mål när den stora chansen dyker upp i boxen – det saknar han fortfarande. Samtidigt är det klart att folk har förväntningar när de i tidningar och annan media läser om att han gör mål och hur många ml han gör. Visst gör grabben ål men inte på det sättet som en spelare i hans roll borde göra. Likadant, fast tvärtom, med Forsberg. Ingen räknar hans mål, inte ens TT. Han är den lojale hårt arbetande yttermittfältaren som ibland är så bra i landslaget att han får massor av målchanser. Men sällan gör mål.

Inte sedan Zlatan den Yngre har Sverige haft en riktig målskytt som kunnat förvalta de där chanserna som man måste göra mål på mot bättre länder. Och som inte behöver fem, sex hundraprocentiga målchanser mot de sämre nationerna för att göra ett simpelt mål.

Varför saknar Sverige riktiga målskyttar då?

Det är inte lätt för Janne. Jag tycker visserligen att han ibland är alltför försiktig och spelar Viktor Claesson i en roll som Dejan Kulusevic kunde bära, framförallt offensivt, som målgörare. Fast det problemet bottnar i att Sverige har en så pass dålig högerback och så har haft sedan Lustig lade av. Emil Krafth gör alltid sitt bästa men han är långsam och behöver alltid understöd. Och då är Claesson att föredra. Hade Emil i alla fall varit bra offensivt hade det kunnat uppväga svagheterna mot de dåliga nationerna men just för att han är så långsam lämnar han endast egen planhalva för att slänga inkast – vilket han för övrigt lärt sig göra riktigt bra i Newcastle. Men visst borde Dejan ha startat mot Georgien.  En spelare skolad i italiensk fotboll är bättre avslutare i boxen än de som tragglat målsinne på träningarna i Borås och nånstans i Ryssland.

Playoff kan gå precis hur fan som helst.  12 lag- två matcher, i bästa fall. Kan väl bli både Norge och Finland i första matchen. Lottning 26:e november.

Ps Samma sak med Spanien. Utan Ansu Fati saknar de en riktig målskytt. Nu gjorde Morata mål men han är ju annars mest patetisk i boxen. Spaniens chans att undvika fiasko är att de får spela en så pass öppen fotboll mot högt stående motståndare att det skapas 10-15 avslut på mål – då kan till och med Morata få en tursam touch ibland.


About this entry