Den rasande Kasper! 

Åtta matcher och 89 minuter. Så länge höll Kasper Schmeichel nollan i VM-kvalet. 

Från början var nollan inget värd. Den har växt. När Danmark i förra matchen direktkvalificerade sig blev det stora målet för Kasper, och hans vänner i försvaret, att spela alla tio matcherna utan ett enda insläppt mål. För Kasper personligen skulle rekordet vara bland det allra största i hans karriär. Jämsides med en ligatitel och en cuppokal från England. Helt klart det troligtvis finaste hans landslagskarriär kunnat erbjuda, efter 75 matcher och i princip chanslös på titlar. Nollan hade varit ett internationellt erkännande åt en världsmålvakt som aldrig riktigt getts den cred han är värd. 

Nollan är för målvakten vad mål är för forwards – något otroligt, individuellt åtråvärt. Samtidigt ett realistiskt mål denna fredagskväll, hemma i Parken mot den pyttelilla kolonialön Färöarna. En svensk motsvarighet till Färöarna borde vara Gotland. Borde inte Zlatan och de andra kunna hålla nollan mot Gotland på Friends?  

Det var därför ett i övrigt mycket reservbetonat Danmark valde att låta både Kasper stå och behålla startuppställningen i försvaret. Enkom för nollan. Annars borde naturligtvis nya spelare även testas på de positionerna.   

Mot slutet slappnade det danska försvaret av. Det var en varning att Kasper tvingades till en kvalificerad räddning strax före målet. Och målet? En mittfältare som inte går in i press utan låter motståndaren slå ett farligt inlägg. Simon Kjear är inte på tårna och låter färöingen nickskarva bollen vid straffpunkten och Kasper är chanslös. Och omedelbart efteråt även rasande. Riktigt jävla, galet arg på sina lagkamrater för att de sabbat hans stora högtid och indirekta kröning. 

Efteråt var han tvungen att medge att det var viktigt men sa att segern var viktigare. Det tror jag inte. Jag är övertygad om att Kasper hundra gånger hellre spelat 0-0 än vunnit 3-1. Men det får han ju inte säga…  

PS Jag har inte fått fram exakt hur länge det nuvarande rekordet är men inget landslag har hållit nollan i 10 kvalmatcher i rad. DET är jag säker på av den anledningen – som samma orsak som fällde Danmark. Matcher som bara är värdefulla för ena laget brukar få andra laget att inte vara hundraprocentigt koncentrerade. Eller använda de bästa spelarna. Ju längre kampen lider desto slöare och bekväma blir de, uteförsvararna. De har inte alls samma förståelse av vad en nolla innebär. De vill ju egentligen bara göra mål, även de, fast de så sällan får chansen. Speciellt mot Danmark. En sak är säker – Danmark kommer inte spela med det samma försvaret i den sista matchen.

Pss Syftningen i rubriken gäller den rasande Roland, Orlando furioso. Jag citerar Wiki:
”Bland de yppersta detaljerna i hela denna ystra framställning av irrande riddare och lockande, ofta svekfulla damer må främst nämnas skildringen av Rolands frambrytande vansinne (Tjugotredje sången), vars motsvarighet är svår att finna i världslitteraturen, liksom skildringarna av Alcinas slott, av Angelikas och Medors kärlek, av den övergivna Olimpias uppvaknande på ön, av Astolfs resa till månen och av Rodomontes uppträdande vid stormningen av Paris.”


About this entry