Italien – finaler och fiaskon

Är Italien på väg mot ett nytt Sverige?  De var bara tvungna att vinna mot ett lag bestående av tredjedivisions-spelare med högst ett mål mindre än Schweiz men de klarade knappt ett avslut på mål. Det var 90 frustrerande, håglösa minuter och hemmalaget var närmast mål efter att Donnarumma (han som helt galet utsågs till EM:s bäste målvakt) missat en utrusning. Men en italienare på mållinjen räddade den totala förnedringen.  

Efter att ha vunnit EM på ett mycket överlägset sätt spelade man 1-1 hemma mot Bulgarien. Och nu kan man faktiskt missa VM, igen. En förklaring är att det inte finns så många duktiga italienska spelare i dag. Men de spelade som ett starkt kollektiv i EM.  Däremellan uppträder de som de stjärnor de inte längre är.

Men det är ganska logiskt. Italien är så. Efter att de överraskande vann VM 1982 åkte de ur EM-kvalet efter två förluster mot Sverige. Bland annat 0-3 i Neapel. De presterar enskilda, fantastiska turneringar och däremellan överdrivet pinsamma fiaskon. Det är mycket opera över italiensk fotboll.


About this entry