Kultour på danska

Cykelsporten är det omöjligas konst, martyrernas egensinniga stormarknad globalt direkttransmitterrad i sändningar som ofta pågår fem, sex timmar och är proppfulla med reklam.

Den 2.e juli startar årets Tour de France, i Köpenhamn. Det kan förefall märkligt, närmat omöjligt. Visserligen härbärgerar Byen flera boulevarder men det blir ju inte automatiskt en fransk väg för det. Och endast en enda dansk har vunnit loppet. Det var 25 år sedan och han var dopad. Men Bjarne Riis har fått behålla segern och är nu en av cykelvärldens makthavare. Så kan det gå. Touren kommer köra tre etapper i Danmark och för det betalar städerna, affärsmännen och i sista hand åskådarna och skattebetalarna  hundra miljoner kronor. Det är drivmedlet bakom att få cyklar, och cyklister, att förflytta sig. I €.

Den uppfodrande idrottsfilosofiska termen som beskriver förflyttningen, att trampa snabbare och närma sig målet, är på Tourdefranska ”On y Va”, på danska Fremad/ Framåt. Det finns även en rad drygt hundraåriga danska fotbollsklubbar, som grundades av arbetare, döpta till Fremad följt av orten, typ Amager, Aarhus e t c. Det är unikt. Det finns få andra exempel på likadana klubbnamn, utanför det som var Östtyskland.

Roberto Vacchis 29-årige danske kollega på Eurosport debuterar nu med en vacker liten bok, ”Fremad”, på Strandberg Publishing. Bastian Emil Goldschmidt anlägger ett historiskt, cykelkulturellt perspektiv på den barmhärtighetslösa tävlingens skönhet. Samtidigt är han inte rädd för att problematisera, uttrycka ambivalens och slår fast att cykelsporten bjuder på allt, precis allt utom rättvisa. Här finns massor av myter, anekdoter, kulturella metaforer och jämförelser med dansk cykelsport från och med Ole Ritter. En av dennes värsta konkurrenter var Gösta ”Fåglum” Pettersson. Idag är Danmark rankat som en av världens tre bästa cykelsportländer medan Sverige har placeringsmässig punka, och brott på framgaffeln.  

Fremad består av en rad korta essäliknande etapper, med gamla svartvita foton ”på rulle”. Texterna tar sig an essensen i cykel. Som bland annat Farten, Kaptenen, Hjälpryttaren, Nederlaget, Velodromen, Vreden, Tystnaden. Och Drömmen. Fremad kan läsas som en underbar grundbok i Tourens mysterier, kultur och lidande. Ibland blir kanske referenserna till filosofer och danska cykelstjärnor lite väl många. Samtidigt är det djupt fascinerande och lärorikt. Jag tror inte Roberto Vecchi kommer skriva böcker men det slår mig att Goldschmidts kollega på Eurosport, den unge tenniskommentorn precis har utgivit sin andra skönlitterära roman. Och att den legendariske danske TV-kommentatorn Jørgen Leth även är internationellt känd poet och dokumentärfilmare. Så danskt. Vi ses i Köpenhamn!


About this entry