Lilla julevangeliet: ”jag vet hur det slutar”

Många orkar inte se matcher i fall de känner till slutresultatet. Även om ”favolaget” lirar. Det omedelbara dramat (närvaro, autenticitet) är alltså en väl så viktig faktor som känslorna, ”färgerna”, eller ett allmänintresse för fotboll som spel. Nu visar omfattande forskning från University College i Dublin att resultaten dessutom blir alltmer förutsägbara, de bekräftar det ”vi anande” – undersökningen inbegriper av naturliga skäl inte allsvenskan.  

Alla resultat i elva av Europas främsta ligor från 1993 till 2020 ligger till grund för studien. Det bygger också på parametrar tidigare segrar, inbördes möten e t c. Idag vinner favoriten två av tre matcher, d v s 65% För 28 år sedan vann favoriten i 55 % av fallen. Skillnaden kan tyckas liten men utslagen på en serie är skillnaden helt avgörande. Forskarna konstaterar att den avgörande faktorn är ekonomi. Ju mer pengar desto större skillnad mellan klubbarna. Vilket är logiskt – allsvenskan är en av de fattigaste ligorna men har samtidigt sensationellt många åskådare i förhållande till kvalité, omsättning, väderlek och invånarantal. Så att de allsvenska klubbarna är fattiga och klarar sig dåligt i europeisk konkurrens är på sätt och vis en förutsättning för att allsvenskan är jämn och publiksiffrorna höga. Det är en märklig, lite haltande men likväl fascinerande ekvation.  

Forskarna har inte tagit med oavgjorda matcher. Men med fler favoritsegrar blir även de oavgjorda matcherna färre visar separat statistik. Så är det i nio av ligorna. Turkiet visar en svag uppgång och i Grekland är det betydligt många fler oavgjorda nu är tidigare. Kanske beror det på att de ligorna förr bara hade tre lag från antingen Aten eller Istanbul som kunde vinna. Idag är deras hegemoni bruten och följaktligen blir det allt mer ofta oavgjort.  

Oddset på att tomten kommer idag är spelat i botten. Som vi vuxna vet – julen ger inte ens pengarna tillbaka…   

Själv är jag rätt säker på hur allsvenskan slutar, även 2022. MFF vinner och HIF åker ut i fall de inte genast avskedar Jörgen Lennartsson. Likväl, önskar God Jul till Jörgen och alla er andra tippade och otippade läsare av denna text


About this entry