Var det detta som fick JDT att dra?

Blev orolig när Milos prisade Bergets roll som forward. DET är ingen bra lösning. Berget är en fantastisk spelare men ingen målskytt och boxspelare. Hans bästa, och enda realistiska, roll är som wingback till höger. Att haussa Berget känns som ”en preventiv forwardspudel”. Världen gick för övrigt miste om en jävligt bra mittback i norrmannen.

Faktum är att MFF egentligen saknar två anfallare. Dels en boxspelare som Colak dels en ”nr tio” som AC är alltför långsam för att riktigt fylla och så en snabb djupledsspelare vars roll kanske Birmancevic kan axla och som Sarr egentligen konkurrerade om.

Det är en märklig situation. Man kan säga det rent ut – det är ett stort misslyckande att MFF nu inte enbart ska köpa två nya forwards av hög klass utan även minst en mittback – och helst även en målvakt tycker jag. I februari.

Att Anel och hans agenter (Mackan och Behrang) ser en bättre framtid i en krisande klubb på väg ut ur franska ligan än i MFF säger något om att MFF-supportrar borde börja ifrågasätta hur klubben agerat de senaste månaderna istället för att bara haussa denna ”Himmelsblå hylliganism”.

Varför MFF hamnar här är, misstänker jag, för att man tror sig vara större och bättre än man är. I fall vi jämför med de danska klubbarna som MFF ser sig som större än så säljer de inte blivande stjärnforwards för 20-25 miljoner. De sålde i somras och då kostade de här unga forwardsspelarna 80-140 miljoner. Men så hade de också fått chansen att spela mer än vad Amin Sarr gjort.

Jens Cajuste är ett bra exempel. Han valde Danmark för att utvecklas, spelade sig in i CL-lagets startelva innan svenska förbundet upptäckte honom. Prislappen i somras var 100 miljoner. Ingen nappade och så blev han kvar. Nu är han såld. För 100 miljoner till Reims.

Heerenveen gör ett klipp genom att köpa talang. MFF borde låtit Sarr utvecklas en halv eller hel säsong och så hade de fått dubbla summan. Minst. I stället är trenden att många talanger föds i MFF men lämnar klubben alltför tidigt. Varför? Varför sticker alla stora talanger även till Danmark, oavsett om de är 15 eller 19, eller 20 år? Sarr kommer få sitt på bänken en säsong eller två i Holland – varför var det ett bättre alternativ än MFF 2022?

Snålheten bedrog visheten när man inte accepterade Colaks lönekrav. För idéen måste vara att Colak skulle ha gjort så många mål att man kunnat sälja honom med stor vinst efter en halv eller hel säsong till.

De senaste fem veckorna känns det som om MFF förvandlats från en wannabee-CL-klubb till en liten förening i Europas utkant som säljer talanger alltför billigt.

Antingen förlorade man väldigt mycket kunskap med Jon Dahl Tomasson eller så var det just det här scenariot han såg komma.  Och därför i elfte timmen bestämde sig för att fly Malmö Fotbollsförening. Jag har funderat mycket på den märkliga brytningen. Nnågot hände under eller strax före jul som fick honom att inse att han inte kunde åstadkomma mer i MFF än vad han gjort – att 2022 skulle bli en minder framgångsrik säsong än 2021.  Kanske var det bara beslutet att dumpa Colak som fick bägaren av frustration med ”en utkantsklubb med hybris” att rinna över?

MFF behöver nya spelare och nytt blod – Milos har extremt mycket att bevisa.  Det är lätt att tro att han bara plockar in tre serber eller ”andra stjärnor med Balkan-ursprung” som han redan är kompis med men jag tror hans ställning är väldigt svag – med tanke på att han anställdes på nåder. Därför blir det spelare med annan fotbollskultur. De kommande veckorna blir spännande – och troligtvis ganska avgörande för hur hela MFF-säsongen kommer se ut.  


About this entry