En ny svensk landslagsmålvakt

Ronnie Hellström är död. Annars hade han säkert varit aktuell för A-landslaget. I princip alla Sveriges bästa fotbollsmålvakter sitter just nu och fryser på avbytarbänkar runt omkring i Europa.

I Birmingham fryser Robin Olsen. Trots att Martinez gjorde två tabbar senast. . 

Karl Johan Johnsson är exakt lika het på FCK:s bänk. 

Isak Pettersson är lika inaktiv i Toulouse, andra franska divisionen. 

Pontus Dahlberg har det ännu kallare på en träbänk i tredje divisionens bottenskikt efter att ha släppt in sju mot Oxford. Den andre målvakten har nu släppt in 2 mål på fyra matcher så det ser inte SÅÅÅ bra ut för Pontus. Snarare katastrof! Men han tjänar bra med pengar och tycker han och hans agent att det är viktigare än att utvecklas som målvakt ska han definitivt stanna kvar i Gillingham. 

Nordfeldt har skaffat sig en klart ordinarie plats genom att spela i allsvenskan, i AIK. Men han har tappat lite i smidighet. 

28-årige Jakob Rinne är utnämnd till höstsäsongen bästa målvakt i danska ligan. Så kanske. Men knappast Patrik Carlgren som dock gjort en bra säsong i Randers, i Europa, som möter Schmeichels Leicester i EL på torsdag. 

Så ge mig en svensk landslagsmålvakt i fotboll som inte är petad, under 30 och har nån slags potential. 

Så Sveriges mest framgångsrike förstemålvakt just nu kan vara 28-årige Andreas Linde. Såg hans debut i Erste Bundesliga i går. Med absoluta bottenlaget Greuther Fürth. Tack vare Linde och Hrgota (som gjorde två mål men minst borde gjort tre eller fyra) tog de grönvita årets tredje seger i serien. Lite chans har de men det kräver bättre uteförsvarare. De släppte till väldigt många bra chanser mot Hertha, hemma. 

Andreas är mycket smidig för sin längd (196 cm), ok med fötterna och men borde kanske – när han växer in i rollen, jobba lite längre ut. Det är förståeligt att man i en debut lätt blir kvar på linjen och låter uteförsvararna sköta sitt. Det sista man vill är att släppa in hybris, överarbeta situationer och misslyckas i första matchen. Så klokt att vara lite passiv och avvaktande. 

En gång för en massa år sedan såg jag Andreas debut i HIF. Trodde jag. Enligt Transfermarkt var den först 2014 borta mot Blåvitt och gamle HIF-aren May Malungha gjorde mål efter sju minuter. Och en ganska inkompetent tränarstad med Roar Hansen i spetsen satsade på Jesper Björkman som mittback. Med två 18 –åringar som ytterbackar. Ganska lovande sådana men ändå. Framför debutanten Linde. 42-årige Daniel Andersson hade tagit plats på bänken när Pär Hansson skadat sig. Minns det som om han var väldigt ung och fladdrig men att HIF som helhet gjorde en riktigt usel match. Utan motivation, med alltför många unga spelare.  

Andreas har utvecklats under fem år i Molde. Spelat många matcher i europeiska cupturneringar. Linde tar knappast Robins plats men sköter han sig i Tyskland borde han kunna ingå i en eventuell VM-trupp. Kan också tänka mig att en allsvensk toppklubb med en skadedrabbad, överårig och en orutinerad talang skulle må bra av att få en in klassmålvakt. Har han nu dessutom börjat spela på kontinenten vill han säkert bli kvar där. 


About this entry