Fusk är blott fusk om du fyllt 16 år?

Känd rysk skridskoförebild på fallrepet

Absurd-OS i Kina fortsätter överraska, negativt. Den 15-åriga ryska konståkerskan Kamila Valiaeva har testat positivt för en substans som sänker pulsen – en konståkares kanske enskilt viktigaste fördel. 

Hon har vunnit guld i lagtävlingen. Hon är den enda ”kvinna” som gjort en quad och ryska anti-dopingbyrån ger henne rätt att fortsätta tävla i OS. Bland annat för att hon är under 16 år och därför har speciella regler. I konståkningsvärlden.

Varför fusk i en seniortävling inte är fusk ifall fuskaren är 15 år förstår jag faktiskt inte. Det är ju klart att unga elitidrottare då dopar sig eftersom de har en sådan absurd fördel. Är det verkligen det konståkningen och IOK-pamparna önskar? 

Ska till och med andra idrotter ta efter? Som att 15-åriga 100 meterslöpare bara behöver springa 50 meter och ändå kan bli världens snabbaste man på 100 meter? 

Om nu konståkningen på allvar hävdar att det inte är så farligt att man dopar sig som minderårig (jag tycker precis tvärtom om – det är sju resor värre) borde det då inte också vara OK för de överåriga? En fulldopad 35-årig konståkerska – ska hon verkligen straffas?  


About this entry