Bengt Hellberg och Ingvar Oldsberg?

I 22 år ledde Oldsberg och Björn Hellberg ”På Spåret”. Flera miljoner såg frågeprogrammet varje lördagskväll. Jag borde verkligen ha gillat det men Oldsberg var alltför mycket ”go gubbe”: pladdrig, självgod, ordvitsande. För mig var han lika underhållande som den av Hellbergs 25 deckare jag fick betalt för att recensera. De töntiga, uselt skrivna, böckerna hade också en miljonpublik. 

Oldsberg kunde vara en utmärkt sportkommentator och Björn Hellberg träffade jag ofta på tennisen i Båstad. Han var alltid oerhört kunnig, försynt och ödmjuk – speciellt vad gällde fotboll och Halmia. Men en lördagskväll med de båda funkade inte för mig. Jag vände andra sidan till, eller den andra kanalen, obstinat som jag är. Kanske l ä s t e jag en bok och l y s s n a d e på P2. Sånt man också gjorde för 30 år sedan. 

Har inget att tillägga mer än det som landets mest lästa och prestigefyllda dagstidning redan lyckats med. Genom att kalla Björn för Bengt i minst en timme sätter DN fokus, inte på Oldsbergs död, utan på tiden och den obevekliga glömskan. Väldigt många svenskar känner inte ens till den folkkära duons riktiga artistnamn: ”Oldsberg och Hellberg”. Längs DET SPÅRET ska vi alla ska färdas. Jag hoppas jag igenkänner det först på 1 poäng!


About this entry