Kylian Mbappé – gör världens bäste spelare Madrid till en storklubb igen? 

Fransmannen har en otrolig kropp, stark, grym explosivitet, fantastisk balans – ingen kan göra lika snabba riktningsförändringar i hög fart som han. På det viset påminner han om en ung Messi med låg tyngdpunkt som alltid sprang rakt mot motståndaren med bollen. Det enda han saknar är den cynism som krävs för att göra riktigt många mål. Hans största tillgång är dock att han är så klok – att han alltid gör rätt val, i rätt sekund. Följer man honom märker man att han letar upp ytorna som kommer bli tomma och när medspelarna upptäcker det så sticker han i väg några tiondelar före motståndarna. Om hans bevakare istället tagit en position en liten bit därifrån så vänder och vrider han bollen så motståndaren tvingas springa baklänges, vända, vända igen och slutligen snubbla. Eller springa ut och köpa korv, som Zlatan en gång karakteriserade ytterförsvarare som hamnar på hälarna. 

I returen i Madrid kommer de stora ytorna när hemmalaget måste framåt. Det blir en lätt fransk seger. 

För Mbappé var PSG blott en inskolning, ett trappsteg. Att världens bäste spelar i Spanien nästa säsong är väl redan klart. Eftersom den enda klubben som kunde utmana Real Madrid inte har några pengar gör väl det bombsäkert. Samtidigt har Mbappé gett uttryck för känslor och en politisk övertygelse som står stick i stäv med det som Marängernas tradition innebär. Madrid är inte längre än klubb man förknippar med den yttersta, brunsvarta högerkanten i Spanien. Men det är en högerklubb men konservativa värderingar genomsyrar ritualer och val av symboler. Jag ställer mig lite undrande till hur Mbappé egentligen kommer trivas där. Å andra sidan – vill man undvika England och inte fortsätta i PSG så finns det år 2022 inga val. Ifall Barça inte gjort alla dessa galna, fullständigt vettlösa affärer 2017-2021 är jag säker på att Mbappé spelat i Barcelona till hösten. 

Nu kommer väl Real Madrid försöka bygga upp ett nytt storlag runt honom men det är väldigt många åldrade spelare i startelvan. Toni Kross är 32 och alltför tung. Carvajal är bara 30 men ser också lite trög och tung ut. Modric är 36. Benzema 34. De senaste säsongerna har Madrid köpt unga spelare men det är få av dem som är klara eller verka kunna spela på den nivå som krävs. Det Madrid Mbappé kommer till, ifall han kommer, är ännu inte ett färdigt storlag redo att utmana de allra bästa i Europa. Därför kommer troligtvis fler stora köp denna sommar – i Madrid drömmer man om ett nytt ”Galaticos”. En mittback, en ersättare till Modric och en boxspelare om gör många mål.  


About this entry