IOK och CAS legitimerar tortyr och barnmisshandel

Det finns ett mönster av 15-åriga ryska konståkningsstjärnor som väger sin vikt i OS-guld, har grova ätstörningar och vars kroppar kasseras vid 17 års ålder.

15-årig Kamila Valieva råkade dricka ur glaset med en äldre släktings hjärtmedicin. Så lyder nu den officiella förklaringen till varför konståkningen senaste superstar får fortsätta tävla och inte går miste om de guld hon tillskansat sig dopad med förbjudna, lugnande preparat.

I själva verket tas i princip all hjärtmedicin med piller, det dricks inte. Det är inte enbart en sorts hjärtmedicin som släktingen tar utan denne dricker en cocktail på tre olika sorters hjärtmedicin. Tre.

Det här är en verkligt tragisk soppa. Om nu Idrottens egen skiljenämnd CAS tycker det är OK att vara dopad i fall man bara är 15 år – är det nu OK för all doping i alla idrotter så länge man inte fyllt 16 år. Eller gäller det bara ryskor? Eller OS-guldmedaljörer? Eller konståkare?

Ätstörningar leder ofta till lindriga hjärtproblem, instabila nerver, skakningar och darrningar – allt sådant som en konståkare inte ska lida av. Ser man på Valievas extremt lätta, tunna kropp förstår man varför hon och några andra ryskor är de enda i världen som kan utföra ett hopp med fyra varv, en Quad. En nästan ofattbar prestation som trotsar tyngdlagen. För detta krävs en kropp som är omänskligt lätt, som tåler omänskligt hård träning många år för att direkt efter OS-guldet förtidspensioneras med omfattande fysiska och psykiska skador.

Valievas tränare heter Eteri Turberidze. I princip alla dennes åkare har vunnit OS- VM- och EM-guld innan de fyllt 16 år. Varefter de bara försvunnit och ersatts av andra, yngre, bättre, lättare, för-pubertala åkare.

För 8 år sedan, i Sotji, dominerade 15-åriga Julia Lipnitskaya totalt. Sedan lyckades hon inte åter hitta OS-formen, hon slutade officiellt som 17-åring på grund av knäproblem och avslöjade sedan att hon lidit avätstörningar i hela sitt idrottsliv och att hennes coacher uppmuntrat henne att svälta.

I Sydkorea för fyra år dominerade 15-åriga Alina Zagitova och jämngamla Eveginia Medvedeva totalt. Varefter de försvann och dök upp i Kanada där Zagitova nu pensionerad 16-åring berättade att ett sätt att hålla puberten, och vikten, var att ”bara stänga munnen”.  Medvedeva fick allvarliga fot och ryggproblem och lade av som 17-åring. Hon berättade att de i det närmaste var förbjudna att dricka vatten eftersom det ökade deras vikt. Lite vatten och många piller fixade guldmedaljerna.

Det är detta mönster, av avancerad barnmisshandel och fysiskt utnyttjande av omyndiga, som OS-idrottens, CAS, Ryssland, IOK och konståkningspamparna vill uppmuntra och försöker legalisera.

OS-världen är sjuk. Den är inte i behov av fler olympiska spel. Den är i behov av fängelsedomar, av idrottspampar och sporter som respekterar barn och unga.  


About this entry