Allsvenskan 2022 – IFK Norrköping

Skillnaden mellan ett bra målrikt 2021 och ett dåligt målfattigt var Christoffer Nymans skador. När han väl spelade såg han trög och kantig ut. Nu, under försäsongen, har han liknat skyttekungen Nyman igen. Rappheten i steget, cynismen, den nästan hänsynslösa målhungern, förmågan att tänka ett led snabbare än mittbacken, ta en avledande löpning, tvinga mittbacken att ständigt vända och vrida på en redan tung kropp och sedan hugga. 

Det finns många andra plus den här säsongen och det mest markanta förändringen är nog att IFK blir snabbare vilket förhoppningsvis också betyder att de vågar försvara lägre och ställa om snabbare när ytorna uppenbaras:

Älskar att Jacob Ortmark äntligen hittat en tränare och klubb som förstår hans genialitet. 

Dagerståls comeback var livsviktig för försvaret. De tre, relativt snabba, bollsäkra och tuffa kropparna kan få Jansson att slippa överarbeta och ta alltför stort ansvar, något som hände titt som tätt förra säsongen. De fyra kan faktiskt bli seriens bästa försvar (om de Brito hålls borta).  

Ishaq är en stor talang men kan fortfarande inte försvara. Alltså måste Norling ha två mer defensivt inriktade centrala mittfältare och låta Ishaq bli länken mellan mittfält och anfall – även utan boll. Vet inte om han har lungorna till det men Ishaq är så viktig och defensivt labil att Norling borde uppfinna en ny position åt honom. Jag tänker mig Ishaq som en slags central ytter, en där startar alla snabba uppspel ligger nära motståndarnas balansspelare men är dubbelt så snabb som denne. Om motståndaren förlorar löpdueller så kommer han bli rädd, osäker och inte våga stöta så långt fram som han annars borde. Ishaq är en av de ytterst få allsvenska spelare  (Rasmus Alm, Asoro, Birmancevic, Ludwigsson) som kan löpa 50 meter med bollen i maxfart och slå sin motståndare. Det fantastiska med Ishaq, liksom de två senare är att han gör det från en låg position. Så ”innerytter” borde bli hans roll. 

Att den överskattade Calle Björk (en hämmad målskytts huvud i en ”ytterkropp”) hamnade i Bröndby. Kanske är han bara lite sent utvecklad men jag är glad att han får springa omkring i Danmark istället. Samtidigt ska jag erkänna att jag inte ser en naturlig målskytt och bekväm boxspelare i truppen, förutom Totte. Kan Lucas Lima avlasta målskyttet och växa in i den rollen?

Under försäsongen har annars två saker oroat mig, förutom Ishaqs defensiva position och det är wingbacks.

Eid är bra med boll men sämre utan. Är så snäll och väluppfostrad att man lätt ifrågasätter om han verkligen var högerback i Norge. Borde vara mycket tuffare och läsa spelet defensivt bättre. Kanske är det endast en fråga om anpassning? 

De Britos självbild och minimala defensiva förståelse. Han ser rädd ut, undviker 50/50-bollar, är klumpig är han försöker vara bestämd. Han och Rask tillsammans var en lite skrämmande upplevelse. Vänsterfoten är fin men han tror den är bättre och viktigare än den är. Helst skulle han vilja ha boll hela tiden – en wingbacks jobb är dock att springa, skapa ytor vilket brassen verkar finna ovärdigt. Men Norling har investerat både kapital och förtroende vilket tyder på att brassen tyvärr kommer starta. Jag satsar på Agardius men skulle helst sett någon med Markovics förutsättningar.

Startelvan som kan bli fyra men mer troligt femma eller sexa. Under alla omständigheter kommer IFK vara närmare toppen i år och Norling blir nominerad som årets tränare (3-4-1-2): 

Jansson–Ekpolo, Dagerstål, Wahlqvist–Eid, Ortmark, Skulason, Agardius– Ishaq–Levi, Nyman.

Alternativ: i en del matcher mot dåliga lag kan Ekpolo tar Eids plats som defensiv wingback och låta Khazani spela centralt. De tre är så pass snabba att de möjliggör en 2-6-2 eller 2-5-3-uppställning. Något jag sett Norling testa i både AIK och i Giffarna, fast det senare (för 15 år sedan) var kanske ett misstag. Det gick inte heller så himla bra i AIK varken under första eller andra sejouren men det berodde mer på att han inte hade spelarna och att de han hade att laborera med inte var mentalt beredda på det. Det är IFK Norrköping 2022. 


About this entry