VM-lottning i skuggan

Borde vara en jättesak – känns ovanligt avslagen. Den allsvenska premiären, sjukt att de kolliderar, lockar mer än ytterligare ett fall av gigantisk sportwashing och korruption. Allra helst vill jag nog att det går helt galet och man tvingas ställa in, eller avsluta i förtid. FIFA bör straffas mycket hårdare, detta VM är en historisk skamfläck vars mörka intriger borde utredas och ge fängelsestraff. Det är också alltför många länder, och ointressanta matcher, vilket kan kopplas till att mindre fotbollsbemedlade länder även mutas med ökade chanser att kvalificera sig. Det är en form av lottning-washing.

När Sverige nu inte deltar – ska man heja bör man heja på Danmark. De har chans att vinna hela turneringen för motståndet ser inte sylvasst ut. Ja förutom Frankrike då. De måste vara favoriter – den inledande gruppspelsmatchen kan bli till tidig generalrepetition av finalen.

Danmark har samma chans som Brasilien, Holland och … ja vilka? Inte Tyskland, inte Spanien, inte England och inte Argentina. Kroatien och Belgien är alltför gamla.

Eftersom VM spelas på fel tid, på fel del av planeten och under överstark sol kan jag tänka mig att ett afrikanskt lag överraskar. Det vore bra för fotbollen. Senegal är afrikanska mästare. De är nog ett bra spel, bredvid Danmark om man vill tjäna pengar på VM. Och varför inte. Alla andra gör det. Tjänar pengar på VM alltså. Alla utom fotbollssupportrarna och de tusentals döda byggnadsarbetarna.


About this entry