Prestation eller Resultat: HIF

Jag undrar vilken tränare som var mest missnöjd? Troligtvis vinnaren, Hammarbys Sifuentes. 5 eller 6-0 hade varit logiskt så en 2-1-förlust borta borde få Helsingborgstränare Lennartsson att jubla.   

Jag tror att Jörgen egentligen förstår hur dåligt lag han har. Jag tror inte Jörgen förstår att han själv är en stor del av förklaringen. Det är därför man har sportchefer – de är motvikt och sanningssägare i fall de gör sitt jobb. Det tror jag inte Andreas Granqvist varken gör eller kan. I alla fall utifrån hur bedrövligt det såg ut på Tele2 Arena i går. 

Hammarby var inte bra – ändå hade de två bollar i insida stolpe och en ribba, bara i första halvlek.

HIF ska ju vara ett spelande lag och de hade också ett fint anfall – i andra längs vänsterkanten. Ali slog en tunnel på ytterförsvararen, den nye färöiske vänsterbacken slog ett bra inlägg och van der Hulk mötte men valde att istället för att nicka hårt ned mot första stolpen att försöka nickskarva mot bortre. Bollen hade knappt styrfart då den överraskande nervöse, osäkre Dovin lade handskarna på den. 10 bra sekunder räcker inte riktigt för att vinna allsvenska matcher. Det lag HIF ställde på planen i comebacken saknar allsvensk kvalité.  För övrigt var det också Dovin som sförvandlade Al Hamlawi lama hemåtnick till mål genom tt helt obegripligt ställa sig mitt mellan mållinje och motståndare. Det enda ställe där han definitivt inte skulle vara .

Kalle Joelsson var inte bättre men hade mer att göra. Hans tavla var förutsägbar, liksom att man behöver en andremålvakt av högre kvalité när 38-årige Lindegaard är förstemålvakt. Till Joelssons försvar ska man säga att domaren tillät Hammarby att med kropp och armar hindra honom vid varje hörna.  

Tsouka borde fått två gula ( fast han skulle inte haft det han fick och haft det andra som domaren blundade för) men annars tyckte jag han var en av få som var godkänd. Minimerade felen, tog ibland lite stort ansvar men att tvingas försvara när lagkamraten framför var den defensivt totalt förvirrade Kaied är inte lätt. 

Charlie Weberg har en utomordentligt vacker vänsterfot men är långsam och frapperande fysiskt labil när det kommer till kamp man-mot-man. Som att han tar säkerhetsavstånd, även i eget straffområde. Jag vet inte vad arbetslagstiftningen säger men magkänslan är att det är fel.  

HIF ställde upp med flera unga, finlemmade spelare som är duktiga med bollen men har beröringsskräck och saknar erfarenhet av den här nivån. Att starta dem borta i en premiär mot seriens mest offensiva och bolltekniska lag känns inte så smart. En hel del spelare hade absolut inte allsvenskt tempo och verkade inte riktigt orka. Vilket i sig är pinsamt. Speciellt som de flesta inte heller har några muskler utom de allra nödvändigaste för livsuppehållande funktioner. En nykomling som saknar eget spel och struktur ska i alla fall kunna fixa fysen. Tycker jag. Det är just fysen som andra predestinerade bottenlag ser som en möjlighet att jämna ut oddsen.  Men har man spelare som Kaied, Weberg, Lingman (fin vänsterfot) och Ali (patetisk) som vägrar 50/50-bollar eller i alla fall helst undviker de – hur ska man då vinna matcher?  HIF kommer förlora mot de bra lagen för att de saknar kvalité och mot de dåliga bottenkonkurrenterna för att de saknar fysik och förmåga att försvara lågt. Lag som Varberg, Mjällby och Värnamo kommer krossa Lennartssons HIF fysiskt. Om det sedan även visar sig i resultatet får vi ser – ibland har HIF turen på sin sida som i går mot Hammarby. 


About this entry