Värsta debuten, yngste debutanten

Du skall debutera som yngste målvakten i danska Superligans historia. Tränaren säger säkert till dig att du inte skall vara nervös, inte ta risker, inte slå snygga passningar utan bara tjonga – i alla fall i början av matchen.

17-årige Theo Sander var efter att Jakob Rinne lämnat Aalborg plötsligt tredjemålvakt. Så skadades den ene och den andre blev sjuk inför bottenlagets match borta mot Patrik Carlgrens Randers.

Snackade de om insparkarna före matchen? Aalborg har uppenbarligen en variant med de två mittbackarna 7-8 meter på var sin sida om målvakten. Istället för att Theo eller någon av dem slog långt så spelade de i sidled. Två passningar och tvingades Theo tjonga iväg bollen men så långsamt att Filip Bundgaard han blocka med en fot. Efter 50 sekunder. Bollen gick ut över långlinjen men det var riktigt, riktigt nära. Allt gick helt enkelt alltför snabbt för Theo.

Det finns alltid en tendens till att misstag upprepas, att hjärnan har ett lätt traumasymtom så när samma sak kort efter åter är på väg att inträffa igen har hjärnan riktigt svårt att hantera och lösa situationen. Den närmast låser sig. Det gjorde den. 2 minuter och 45 sekunder in i matchen uppstår en identisk situation och Aalborg gör obegripligt nog samma sak. Kortpassning till målvakten som tvingas tjonga för Filip Bundgaard är om möjligt än mer aggressiv den här gången.

Han lyckas blocka med hela högerfoten den här gången och bollen studsade i mål. Efter 2 minuter och 45 sekunder.

Lagkamraterna kramade om pojken, bortafansen skanderade hans namn och faktum är att efter tio minuter fick han sträcka ut och tippa en boll som var på väg att segla in i krysset över ribban. Det var en vacker och mycket avancerad räddning. Efter det verkade som om  Theo Sander glömde bort fadäsen och spelade lugnt och säkert. Dessutom hade Aalborg hela tiden initiativet och skapade till skillnad från Randers många stora chanser. Dock utan att få in den. Matchen slutade 0-1.

Om jag minns rätt kastade Örgryte in en 17-åring i målet när Peter Abrahamsson blev utvisad efter 50 sekunder i ett derby mot Gais. Och förlorade 5-0 varav ett par mål absolut inte var otagbara. Och att denne 17-åring aldrig mer gjorde någon seriematch på elitnivå. Och att jag såg hans namn i Offside nyligen – i ett helt annat sammanhang. Tror Theo Sanders klarar sig mycket bättre. Den där långa, gängliga kroppen, som jag så gott känner igen, kommer säkert tillbaka till elitfotbollen.  Men Theo Sanders kommer aldrig glömma det här och var gång han ska tjoga i väg en boll kommer hjärnan garanterat att påminna honom om de första minuterna mot Randers borta en augustisöndag säsongen 2022/23.

Ps Randers Patrik Carlgren släppte i slutet av matchen ett löst skott mellan benen. Bollen rullade sakta mot mållinjen. Den f d AIK-målvakten hann upp bollen med några decimeter till godo…


About this entry