Jennifer Falk och fatal målvaktsteknik

Hon är 171 cm lång och har gjort 11 A-landskamper. Hon står i en av landets bästa och rikaste klubbar, även på herrsidan. Så hur kan det komma sig att Häckenkeepern, som enligt många nu borde vara förstamålvakt i landslaget, har så undermålig teknik?   

Mot Rosengård i en liten seriefinal i går släppte hon in två mål hon båda borde tagit. Det första en lös lobbnick från 12-14 meter på hörna. Hon reagerar väldigt sent, rör fötterna lite långsamt men när hon väl slänger sig efter bollen visar hur hon vig och smidig hon är. Men samtidigt är hon inte i närheten av bollen. Kanske är hon skymd, de flesta utespelarna är längre än Jennifer. En lite bättre utgångsposition, snabbare sidledförflyttning och kanske mer explosiv träning kunde avhjälpa bristerna vad gäller längd och räckvidd? Typ Isak Pettersson.

Andra målet är ett friläge från cirka 45 grader. Olivia Schoog närmast maxlöper och avslutar lågt med en bredsida, mot bortre delen av målet, cirka tre, fyra decimeter från där Jennifers vänstersko nyss var placerad.

När Jennifer är så pass kort och smidig, varför inte konfrontera anfallaren och tvinga denne att avsluta svårt, med en lobb eller tvingas försöka runda? I stället går hon ut och hamnar mittemellan. När avslutet kommer väljer hon inte att göra en fotparad utan försöker kollapsa. Vilket hon naturligtvis inte hinner. Bollen går under henne. Hade hon sträkt ut vänsterbenet hade hon garanterat blockat bollen. Istället liknar hon närmast en katt då hon hoppar rakt upp i luften men medan katten landar på tassarna ligger Jennifer raklång på plastgräset och tvingas sedan hämta bollen i nätet.

Jag ska absolut inte skuldbelägga Jennifer. Allting hon lärt sig, allt rätt och alla fel hon gör, kan man garanterat härledas till hennes målvaktstränare. Det finns en stark tradition hos svenska målvaktstränare att man alltid ska kollapsa. En teknik som fick fäste i världen innan Manuel Neuer förändrade allt. Såg honom på Olympia sommaren 2009 och häpnade. Jag och Erik Niva upplevde det tillsammans och att döma av hur de flesta svenska målvakter uppträder år 2022 var vi de enda som såg den matchen.

Så har också Sverige på 20-25 år gått ifrån att ha varit topp 10 i världen vad gäller fotbollsmålvakter till att ha blivit passerade av massor av länder, inklusive Danmark, Norge, Finland och Island. Blott Sverige svenska målvaktstränare har…  


About this entry