Nu är Colak i CL

I kväll har MFF chansen att ta sig till Europa League. Lyckas de hålla undan mot fjortonde laget i turkiska ligan tjänar malmöiterna cirka 38 miljoner kronor. Det glädjer mig.

I går avgjorde f d MFF-aren Antonio Colak för Rangers borta mot PSV. Han gör nästan alla Conference League–vinnarnas mål. Rangers får 180 miljoner för Colaks mål. Plus sju, åtta gånger mer för varje poäng i gruppspelet än vad MFF eventuellt tjänar.

Nu är pengar inte allt – det viktiga är förstås hur man förvaltar dem. MFF kunde behållit Colak för motsvarande 30 miljoner kronor. Plus lön. Istället valde man att satsa på Abubakari, Isak Kiese Thelin, Patriot Seijdu och nu lite desperat en omskolad wingback i Ceesey och Buya Turay. Dessutom köptes ju Romain Gall som målskytt och fick ett fyra och ett halvt år långt kontrakt. den ”poängstarke” stjärnan ( lönemässigt) är kvar i MFF tills årsskiftet. Vad alla de här kostat att värva eller hur mycket de kostar i lön vet jag naturligtvis inte. Men det är inte under 10-15 miljoner, bara i löner (fast Abubakari är utlånad) Jag tänker att de sex spelarna faktiskt kostar mer än vad Colak eventuellt krävde i lön för att fortsätta spela i den klubb han uttryckligen ville tillhöra. Colak tjänade cirka 5 miljoner per säsong i grekiska PAOK. Svårt att tänka att man begärde så väldigt mycket mer i MFF. Men MFF sa nej vilket förmodligen inte enbart kostat betydligt mer i löner och värvningar, det kostade troligtvis också en plats i CL. För att inte prata om allsvenskan där alla dessa mer eller mindre lyckade målhaverister inte heller lyckas hundraprocentigt. Så ifall Colak begärde mindre än 150 miljoner i lön så hade han varit en bra affär.  Ifall Colak begärde hutlösa 10 miljoner, dubbelt så mycket som i Grekland hade han fortfarande varit en helt fantastisk affär. Det MFF antytt är att Colaks lönekrav var alldeles för höga. Så man satsade på relativt billiga Abubakari och Patriot. Vilket kanske inte var ett rent fotbollsmässigt smart val.

Om detta talar man inte bland MFF-supportrar. Eller i den media som bevakar MFF. Överhuvudtaget ska man passa sig för att kritisera och vara negativ. Då är man inte välkommen i MFF-familjen längre. Så de där 38 miljonerna som MFF eventuellt tjänar i kväll – hur investerar man de pengarna?


About this entry