Mitt nya gröna lag

Få fotbollsklubbar bär grönt. De flesta kombinerar färgen med svart eller vitt. Mörkgröna Brage och J Södra är undantag. Båda klubbarns storhetstid ligger minst 40 år tillbaka i tiden. Innan min nya klubb bildades. Min första föreningen IK Bergandy i Helsingborg hade också helt gröna tröjor. Jag stod en match i B-laget, då hade jag gult, tror jag. Handsklös. Fick en varning för klister i händerna endast för att jag greppade och höll en fotboll i en hand. Sånt kunde man inte göra menade ”Byxis” som gick i kortbyxor längs linjen i allsvenskan och sålde långbyxor på Storgatan. Han tvingade mig torka av klistret i gräset. Ganska förnedrande men alternativet var ett andra gult!  

Grönt är målvaktens färg och orsaken är att målvakter förr i tiden nästan alltid bar grönt. Det är inte enbart därför jag valkampanjar för Miljöpartiet men det hjälper. Det hjälper dock inte mitt idrottsberoende och fotbollsknarkande. Ser få matcher, alltför få. Saknar.

Såg varken MFF mot Silvanspor eller mot Mjällby. I morgon kväll är jag på södra Fyn. Av highlights att döma räddade Johan Dahlin MFF och det var anmärkningsvärt få MFF-chanser av kvalité, i klippet. Naturligtvis var det fokus på Turkiet men Sivanspor var nära att vinna hemma mot ett lag på samma nivå, i en liga med 19 lag. 33 % bollinnehav och 1-0 ledning fram till tilläggstid.  Låter inte superimponerande.

Jag såg HIF, och Norrköpings första halvlek. För båda klubbarna var det matcher jämförbara med MFF:s på torsdag. Hade HIF tappat hade nästan varit ute. Framförallt mentalt eftersom de är så pass mycket bättre än Giffarna. Kan omöjligt tänka mig annat än jumboplatsen för dem.  HIF hade dock tur, de spelade med nerverna blottade. Är mina favoriter mot Mjällby hemma på söndag men mest troligt är ett kryss. Får väl tillbaka Faltsetas, betyder mycket defensivt. Just där brast det i Norrland.

Norrköping har jag skrivit en egen text om här. Tror man gjorde ett misstag och sparkade Norling för att Degerfors kvitterade på tilläggstid. Hade man gett honom förtroende och de spelare man nu lånat och köpt hade IFK varit ett topplag till slut. Man gjorde det med Janne Andersson och vann. Nu har man fått en tränare som spelar som man vill och ligger under 0-3 efter 38 minuter.   

Jag såg Man United Liverpool och hejade för ovanlighetens skull på hemmalaget. Dels för att de hade min hatgris McGuire på bänken, dels för att Elanga startade. Elanga var riktigt bra. Bredsidade ett friläge i stolpen, spelade fram till två mål, utmanade med sin fart och skapade många farligheter. Så mycket att Liverpool i andra valde att dubbla honom, det vill säga såg till att det fanns två spelare mot honom varje gång han kom med fart och utmanade. Det är det bästa betyget han kan få av Klopp.

Mitt gröna lag åker inte ur allsvenskan. Miljöpartiet vinner ständigt andrabollar på motståndarnas planhalva. Inte på grund av hög press. Det är motståndarna som inte har ett hållbart grundspel och längst fram ligger där en massa offsidehaverister. Miljöpartiet vinner Inte tack vare sitt idrottspolitiska program utan hettan och torkan gör några fler svenskar medvetna om att vi måste ställa om. Att ställa om är det samma som om fotbollen plockat bort en spelare, infört effektiv speltid eller slopad offsideregeln. Typ. Det blir lite annorlunda men bättre och vi överlever och anpassar oss. Fotbollen har inte ställt om sedan 1880-talet. Världen måste göra det men eftersom andra partier går till val på löften om fler poliser, strängare straff, mer rasism, lägra skatter, lägre bensinpriser, mer kärnkraft e t c är det svårt att vinna ett val. Alla vill ha en Quick Fix, som IFK Norrköping, inga andra partier tänker långsiktigt, ingen annan satsar på akademin, ingen annan tänker grönt.  


About this entry