Patriarkala puckon/ SD och SDHL

Alltid känt en koppling mellan SD och svensk ishockey. Där hockeyn är stor, är ofta SD starka. Hockeykulturen har ungefär samma värdegrunder som det politiska partiet; snabba, vilda spelvändningar, välorganiserat, genuint våldsamt, hatiskt och i det närmaste i total avsaknad av kvinnor. Dessutom älskar man okomplicerade orsakssammanhang. Förlorar man är det för att man inte är tillräckligt tuffa och brutala. SD, och den pöbellika publik som lyfter herrhockeyn, plockar fram det sämsta hos svensken.

Nu vet jag inte jättemycket om svensk damishockey men är det bara för att japanskorna var så mycket tuffare och mer brutala som Sverige förlorade matchen om matchen om femte pris och blir oplacerade i VM?  

Överhuvudtaget är det fascinerande att en så pass stor sport på norra halvklotet kan vara så pinsamt outvecklad. Transatlanterna vinner semifinalerna med 8-1 (och var det 12-1}. Sverige har kulturen, traditionen och pengarna, svensk hockey omsätter miljardbelopp så varför marginaliseras tjejerna av alla utom media? Ja kanske för att kopplingen till Ryssland även här är stark – rysk lagidrott, framför allt för kvinnor, har närmast imploderat under Putins mördarregim. Speciellt med tanke på förutsättningarna.

SDHL är en lika svag produkt som SD är starka. Damerna har usla publiksiffror. För tio år sedan kunde landslaget spela nästan jämt med USA och Kanada. Sedan har det rasat. Sverige, och svensk idrott, brukar på ganska falska grunder, skryta med att man ska vara jämlik, jämställd och inkluderande. Att något kvinnoförtryck inte existerar. När det gäller tjejernas status (och spelare med invandrarbakgrund) är det bästa fall ett dåligt skämt! Liksom för övrigt hos SD. Jag tror inte sambandet är en tillfällighet.


About this entry