Bättre lämna WO?

Inget lag är bättre än sin svagaste spelare. Det finns säkert lag där Daniel Sundgren varit bäst. I går kväll mot Serbien, i Sveriges allra bästa lag, var han sämst. Riktigt usel. Utan stödförsvaret Viktor Claesson gav hade Sundgrens brister varit än mer uppenbara.

Jag är övertygad om att Sundgren gjorde sitt allra bästa, ibland är det inte bra nog. Det är inte Sundgrens fel att han spelar och misslyckas, det är tränarens. Liksom de flertal felaktiga uttagningar av mittbackar Janne Andersson gjort 2022. De matcher ständigt matchotränade Robin Olsen i förrgår sammanfattade som ”kaos”.

Sverige är inte så här dåliga. Janne Andersson har haft helt fantastiska resultat med landslaget. Jag är full av beundran för vad han åstadkommit men det räcker inte längre. Har inte gjort det senaste 12-18 månaderna. Det enda man kan säga om svenska förbundskaptener är att de alltid sitter alltför länge. Oavsett om Sverige åker ned i NL Div 3 eller inte borde Janne lämna. 

Offensivt är Sverige rätt bra, och med Isak håller man hög klass. Innermittfältet är inte tillräckligt bra, en bra mittback är inte nog och ytterbackarna har varit minusvarianter i flera år. Augustinsson hade varit bra, ifall han inte var matchotränad.  I går gav det ett baklängesmål men det har märkts att Robin Olsen endast spelar landskamper numera. Han gör, mitt bland alla fantastiska parader, enkla misstag, väljer fel, i vissa situationer och det gör han endast för att han inte spelar regelbundet. Mitrovics nick mot bortre borde han tagit. Stod på fel fot, använde fel arm. I övrigt räddade han tre, fyra solklara mål så jag är inte ut efter att skuldbelägga utan snarare konstatera att det finns problem med att enbart spela tävlingsmatcher.  

A-landslaget kan inte lämna WO. Författarlandslaget skulle spelat sin första match på flera säsonger i går. Men Norge tackade nej tidigt, som beskrevs på Aftonbladets kultursida i torsdag, och på fredagen hade halva Gatans lag Covid och lämnade WO. Så det blev internmatch på Heden, sju mot sju, med Torbjörn Nilsson som lagledare för båda konstellationerna. Alla var bäst!   


About this entry