Fotboll, politik, protester och iranska kvinnor

Är inte så upphetsad inför kvällens jumbomöte. Går inte heller och längtar efter november. Kommer säkert se en hel del VM-fotboll, speciellt Danmark, men suget är där inte. Inte än i alla fall. De våldsamma protesterna i Iran aktualiserar förtrycket mot kvinnor, även i Qatar och andra arabstater.

Fotbollen gjorde mig uppmärksam på det. I ”Football against the enemy” berättar den vänsterradikale amerikanen om när 5 000 kvinnor (i huvudduk) stormade kravallstaketen och slog sig förbi polis och militär för att ta sig in på fotbollsstadion och hylla de manliga hjältarna som tagit sig till VM i Frankrike 1998. Så det är inget fel på fascinationen och kärleken till fotboll – det är fel på de giriga, bedrägliga gubbarna som bestämmer.

Så det blir GA Torget kl 13 i dag och troligtvis ett grönt band om handleden. En sommar för 13-14 år sedan demonstrerade jag och knappt 50 ex-iranier till stöd för studentdemonstrationerna. Många förlorade livet, alla förlorade en framtid. Jag stödköpte en alltför liten t-shirt och ett handledsband. Sedan körde jag upp till Båstads Golfklubb för DN hade fått en exklusiv intervju med Henrik Stenson. Och han bar också det gröna handledsbandet. En vecka senare spelade han British Open med det på och blev en av de allra första världskända idrottsmännen att spela och samtidigt demonstrera politiskt, för mänskliga rättigheter i Iran.   

I veckan blev Stensson avstängd av svensk golfförbundet. För att han spelar fel Tour, gynnar fel gubbar och fel globala brands. Det liknar drevet och hatet mot de 12 europeiska fotbollsklubbarna som ville bilda en egen liga. Det är naturligtvis helt sjukt att idrotten kan få förbjuda konkurrens. Och att alla, både EU och regeringar ser mellan fingrarna vad gäller den annars så hyllande, välsignade  konkurrensens och marknadsekonomin. Pengarna måste hamna hos rätt kapitalister, annars är det en fara…

Man United har köpt spelare för 2,5 miljarder i sommar. Det innebär att de ökar sin totala skuld till cirka 6.5 miljarder. En del av de årliga förlusterna består i aktieutdelning till de amerikanska riskkapitalisterna.  Det är också sjukt. Sjukt är också att Ole Gunnar Solkjear, denne så hyllade klubbikon, fick 300 miljoner för att sluta sabba klubbens resultat i egenskap av manager.

Min storebror höll på Man United. Jag såg Best, Law och Bobby Charlton. Det är ett väldigt starkt, tidigt fotbollsminne. Har alltid beundrat klubben, tycker det är fantastiskt att två svenskar är där (och en bra manager) men den sköts förfärligt.   

Iranska kvinnor som riskerar livet för att slippa huvudduk, och få se fotboll. Det är värt att samlas kring, ropa slagord, bära ett grönt band kring handleden.


About this entry