FCK gör fel, igen!

Jess Thorups FC København vann Superligan i juni. I augusti tog han laget till CL-slutspel, för första gången sedan 2016. I september får han sparken, fyra dagar efter att man spelat 0-0 hemma mot Sevilla.   

Om FCK vore en klubb som siktar på Europa och att vara med i CL typ vartannat år – då vore det dessa prestationer som tränaren skulle värderas efter. Om kravet är att vinna Superligan varje år – då kan inte tränaren sitta kvar ifall klubben bara vinner fyra av de första tio ligamatcherna. Då måste man automatiskt sparka alla tränare som inte vinner Superligan.  Det känns som om FCK bara gick och väntade på en anledning att sparka sin huvudtränare.

Nu kan FCK faktiskt vinna ligan, trots allt. Tillfälliga serieledaren ligger tio poäng före, FC Midtjylland en poäng före. Hade Viktor Claesson satt straffen hade man varit två poäng före värsta (och egentligen enda) konkurrenten. Att sparka Jess Thorup efter att laget spelat alldeles utmärkt fotboll i Herning men inte haft marginalerna med sig – det känns bara dumt, naivt och dåligt ledarskap. Jess Thorup är en av Danmarks tre bästa fotbollstränare.

Nu är efterträdaren redan på plats. Den 35-årige danske assisterande har fått ett kontrakt på drygt tre säsonger. Det innebär att man går all in på en kille som aldrig varit huvudtränare för ett elitlag. Det är spännande och modigt. Man känner enorm tillit till Jacob Neestrup. Det är ju fint men tänk om det inte betalar sig? Tänk om Jakob har samma otur som Jess? Tänk om den där svackan som drabbar alla lag då och då återkommer? Vad f a n gör FCK då?


About this entry