Sluta snåla på rättvisan, stoppa domarövergreppen på svensk elitfotboll

VAR: NU, NU, NU!

Förra veckan var det ”Stoppa rasismen” jag stod och ropade och ramsan slutar ”NU NU NU”! Så kom 23:e allsvenska omgången i fotboll, inga demonstrationer på Möllevångstorget, och det är istället dags att ropa efter VAR. Den misshandel av svensk elitfotboll som pipbärarna indirekt gjorde sig ansvarig för i söndags kan inte accepteras. Och den har pågått alltför länge. Stoppa domarövergreppen på svensk elitfotboll. En allsvenska utan VAR är lika fel som ett Sverige där slipsrassarna i SD inte enbart sätter agendan men i själva verket har makten.  

Djurgården fick TVÅ tokiga straffar med sig. Det behövdes en repris för att se hur galna de var. Kalmar fick ett mål underkänt där bollen var 40-50 cm innanför mållinjen. Alla såg det här utom domarna. et var absurt. Domarna behöver hjälp. Det är alltför mycket prestige och pengar inblandade för att allsvenskan ska snåla på rättvisan. #regelkollaps

Jo, VAR är inte perfekt men det är bättre än dessa upprörande domarmisstag. Det finns de som hävdar att det blir mindre attraktivt att bli domare med en storebror i kontrollrummet. Men hur tror ni de domare känner sig som gjorde så uppenbara misstag i söndags? Domare är faktiskt bara människor även om det finns en romantisk föreställning om att de är en slags orakel. VAR är lite som att gå till en kurator, psykolog eller relationsterapeut – behöver man det så behöver man det. Erkänn problemen. Det är bara att svälja en del av stoltheten, traska dit, sätta sig lagom bekvämt och prata ut för att må bättre i fortsättningen.

Med VAR kan vi återupprätta respekten för den svenska domarkåren, förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön vilket i sin tur leder till att fler och bättre domartalanger väljer det här yrket. VAR är winwin!     


About this entry