Danska topplag på dekis

5-1 mot Lazio och 0-0 mot Sevilla tyder inte på nån djupare kris. Ändå ligger både FCM och FCK på nedre halvan av serien efter tio omgångar. I går möttes de på Jylland, klubbarna som vunnit sju av de senaste åtta titlarna. Tre svenskar i startelvorna. Kristoffer Olsson, Viktor Claesson och Joel Andersson.  Rooney Bardghji blev inbytt. Liksom Chilufya i FCM, Isak Bergmann Johannesson startade för FCK. Alla tre var duktiga, Joel borde fått rött direkt för en kapning av Daramy. Blev utbytt istället. Kanske lite väl tufft för Isak, missade en nick men slog hörnan till FCK:s mål. FCK satsar stenhårt på unga islänningar. Tar unge Gudjohnsen i IFK några steg framåt kommer FCK säkert rycka i honom.  

Stenhård match, stora ytor! Högt tempo, massor av goda individuella insatser. Ungefär samma klass som ett mittenmöte i Erste Bundesliga, fast med fler offensiva spelare. Claesson brände en straff – sköt över. I första halvlek. Sory Kabab, ”man of the match” för hemmalaget brände en straff genom att på tilläggstid halka i skottögonblicket och träffa bollen med fel fot innan han sköt bollen förbi f d Brightonfantomen Matt Ryan. Så tre straffar i matchen men bara ett mål.  

FC Midtjylland vann 2-1, kunde slutat 4-4. Fortfarande är båda lagen på nedre halvan. Liksom Bröndby, Andreas Alms OB, och Hamréns Alborg. Och mitt Lyngby. Det är en galen serie som det säkert kommer bli ordning på, till våren. Tror jag. Men det är sensationellt att FCK förlorat sex av tio ligamatcher. Ibland spelar de bra, ibland saknas där något bland mittbackarna, och även allra längst framåt. Där vilar ett stort ansvar på unge Ajax-lånet Daramay och Claesson att göra många mål och ingen av dem är ju en riktig skyttekung.

Den enda stora klubb som för närvarande ligger på övre halvan är Uwe Rösslers AGF som krossade Hamrén i återkomsten i en av de klassiska jydska kamperna. Varför den relativa storklubben Ålborg plockade upp en 65-åring som inte tränar klubblag på 14 år förklaras med att de fick så stor respekt för hans professionalitet då han vann ligan med AaB 2008. Exempel som framfördes i TV: han mätte spelarnas fettprocent och fick den att äta gröt, tillsammans. Undrar om det var samma sak som gjorde att SvFF föll för honom? Får fråga Behrang Safari, möter honom på gymet om drygt en timme.   


About this entry