”HONOM SKA VI HA!”

Janne Andersson är en klok och förnuftig karl. Han kommer avgå nu. Jo, jag men han kommer ändra sig. Sverige är inte en av 32 nationer i VM. Vi är inte ens en av de 32 bästa nationerna i Europa längre. Efterträdaren? Nja inte en Ferdinand från spanska landsbygden utan en svensk. Vem? Vänta tills sista utgången.

Även om Sverige tryckte på i slutet och hade mycket boll var resultatet långt från orättvist. Skulle något lag haft alla tre poängen var det inte Sverige. Robin räddade Blågult, bland annat med en makalös dubbelparad.

Sverige skapade jättemånga klara chanser. Jan Oblak är en av världens sju, åtta bästa målvakter. Slovenien skapade massor av jätteklara chanser, i första halvlek. Aston Villas reservkeeper gjorde ett par makalösa parader men var chanslös på 19-årige talangen Seskos ”van Basten-volley”. Han är i Red Bull idag, i EPL i morgon och ser ut som en anorektisk kopia av Zlatan. Ifall vi ska gradera de bra målchanserna så hade gästerna nr 1,2,4,5. Bland annat en nick mot tomt mål i andra som en livrädd icke-forward missade.

En förklaring till de många slovenska chanserna var Isak Hein. Han gjorde många misstag som siste spelare: Snubblade på bollen, försökte dribbla som sista man, misslyckade chansbrytningar högt upp på plan, verkade helt bortkommen när motståndarna väggade mer mera. I andra halvlek, när Slovenien slutat pressa dribblade han återigen som siste man men lyckades den här gången. Varefter den infantile och skrikige Niklas Holmgren tyckte Hein ”spelat upp sig”. Hein kommer säkert bli mycket bättre med större rutin. Det kommer inte Holmgren. Han har gjort tusentals matcher. Direkt på slutsignalen räknade upp några orsaker till att vi ”kommer få möta Färöarna, Liechtenstein med flera”: ”vi skapar inga klara målchanser”. Har de uppfunnit inte enbart datoriserade chattar utan även datoriserade kommentatorer var av en är döpt till Niklas Holmgren?

Där var alltså minst sex, sju ”100-iga målchanser” vilket är fler än Sverige skapat under de fem övriga gruppspelsmatcherna tillsammans.     

Så Jannes efterträdare. Utom-skandinaviska tränare? Nej den tiden är förbi. SvFF vet alltid bäst, de gör inga fel och att hävda att en utlänning, gärna med svart hudfärg och muslim, skulle vara bättre på att leda svenska fotbollsskillar år 2023 – ja då hade president Jimmie lämnat in sitt veto!

Om vi ska ha ännu en äldre svensk tränare som vunnit ett guld anno dazumal, ja då är Rikard Norling perfekt (20 gånger insatsen). Jag skulle vilja pröva en yngre, ambitiös svensk tränare med dåliga resultat men ett häpnadsväckande driv och fantasi: Olof Mellberg ( 80 gånger insatsen) borde bli ny svensk förbundskapten, om han vill. Henrik Rydström ( 4 gånger insatsen) hade också varit bra men han vill nog vänta 10-15 år.


About this entry