Manlig supporterkultur vs kvinnliga elitidrottare

I går visade Gefle Dagblad bilder på två Brynästjejer, nyförvärv från Örebro. De stod på bortaläktaren när Brynäs mötte Örebro i herrhockey. Och hejade. På Örebro. Det gillade inte hemmaklacken. Varefter en tjej på en bild gör något som liknar ett ”fuck you-tecken” och skrek okvädningsord, enligt GD Twitter.

Tjejerna är nu avstängda av sin klubb, Brynäs.

I somras återvände Hedvig Lindahl till damallsvenskan i fotboll, och Djurgården, efter många säsonger i Chelsea och Atletico Madrid. På sociala medier uttryckte hon sin beundran för Hammarbys ambitiösa damsatsning. Det skulle hon inte gjort. Ett SoMe-drev av hatiska DIF-supportrar anklagade henne för att svika klubben.

Hennes sportchef gick då ut i media och bad drevet om förlåtelse och lovade lära 41-årige Hedvig den riktiga fotbollskulturens ”do and dont’s”.

Det är något verkligt sjukt i svensk supporterkultur, något sjukt då klubbar och media gullar med dess hatdrivna del. Den kultur som kostar vansinnigt mycket pengar i vandalism, bevakning och böter. De pojkar i alla åldrar som slåss, avbryter matcher genom pyroteknik, sprider hat och förakt och som dessutom håller kvartssamtal med spelare och tränare när det går dåligt för A-laget. Där står de och hytter med nävarna åt deras egna spelare. Ungefär samma gester som Brynäsklacken förmodligen gav de två självständiga tjejer som representerar klubbens damlag men hejar på ett annat när det kommer till herrhockey.

Den här muren av infantil manlig supporterkultur är så stor och mäktig att ingen med inflytande i klubbar eller media vågar säga att en spade är en spade. Förmodligen för att de vet att då blir det automatiskt samma sak som drabbar många politiker – hatstorm på sociala medier och supporterpressen hänger på!   

Med drevet följer som alltid kvinnoförakt och blågul rasism. Jag begriper inte hur det är förenligt med förbund och klubbars stolta värdegrunder. Jag har väldigt svårt att förstå vad hatet ger de skattebetalare som indirekt betalar för delar av kalaset? Manlig svensk lagidrott på elitnivå är inne på en väldigt farlig väg.     


About this entry