Allsvenskans stora (pinsamma) pris

Jag blir inte arg, endast ledsen. Tränare, lagkaptener och utvalda journalister tycker inte att Samuel Gustafson var värd ett pris. Det är lustigt. Liksom att allsvenskans sjätte, sjunde bäste målvakt, Ricardo Freidrich, blev korad till den främste. Samtidigt som fotbollsexperten på Kvällsposten tycker att Malmö FF ska värva Werner Hahn som petats av Pontus Dahlberg i FIK Göteborg.

Hur det kan gå så här dåligt beror på att åsikter och värderingar styrs av folk som skapar ”narrativ”. Henrik Rydström var varit duktig på att haussa sin målvakt – det är hans jobb. Speciellt som målvakten gjort många misstag och ibland ser ut att lida av dåligt självförtroende. Eller att Alexander Jeremejeff är allsvenskans bäste spelare. Det är han ju inte. Men han gör många mål, folk ser upp till honom  och då tycker den här gruppen av rätt likgiltiga experter att då kan ”Alex” väl få priset. Jag tror att om bara det så överbelönade Häcken själva fick rösta hade Samuel Gustafson korats till allsvenskans bäste spelare. Och hade enbart allsvenskan målvakter fått rösta hade Jacob Widell Zetterström varit överlägsen. Hade enbart tränarna fått rösta hade Rydström vunnit för att alla ser upp till honom och hade bara backar fått rösta hade Hjalmar Ekdal ansetts vara bäst på den positionen.  

Men nu är svensk fotboll en gång för alla på det här viset. Svensk fotboll är världsbäst i Sverige, mediokratins Paradis. Här finns en enfald, feghet och hybris som skapar en förfärande inskränkthet. Det är den narrativ som gör att vi ständigt misslyckas både på klubblagsnivå, med ungdomsutveckling och framförallt i landslaget. Allt hör ihop. Med det sagt vill jag gratulera Sveriges bästa elitlag 2022: Djurgårdens IF!      


About this entry