Galet och förvirrande

Efter att ha köpt spelare för ett par miljarder i det transferfönster som stängde den 1 september fick dåvarande manager Tuchel sparken sex dagar senare.

Nu har Chelsea åter köpt spelare för ett par tre, fyra miljarder. Är tålamodet med Graham Potter större? Sitter han kvar nästa tisdag?

Min teori är att Graham Potter kommer få tid, mycket tid. Även om Chelsea inte når CL-platserna kommer Potter vara kvar till hösten. Det finns två stark bidragande orsaker till det:

Han är engelsman. Han köpte okända spelare till Brighton som nu sålts vidare till London för 10-15 gånger inköpssumman. Alltså menar Chelsea att Potter ser talang men behöver tid att få ihop det.  

Nattens andra uppseendeväckande nyhet gäller också en klubb i blå tröjor och vita byxor. Årets stora krisklubb i världsfotbollen hade bestämt sig för att deras nye, destruktivt inriktade manager skulle få två nya, dyra forwards. Det slutade med noll. Det slutade också med att Everton var den enda klubben i ligan som inte förstärkte. Istället sålde man siste bäste forward till Newcastle för en halv miljard. Ifall jag varit Evertonsupporter (eller Sean Dyche himself) hade jag nog varit lite sur och besviken idag. Det var ju t o m så att konkurrentklubbarna i botten köpte de spelare som Everton budat på. Det är faktiskt lite komiskt.

Det här tragikomiska dramat beror delvis på att alla tycker Everton i dagsläget är en sjuk klubb på väg att sjunka ned i det nationella serieträsket. Supportrarna är där, pengarna är där, traditionerna är där, den nya stadion är snart där men ändå verkar inget fungera. Beroende på att tidigare tränare inte fått ut den kapacitet av spelarna som de egentligen har. Med andra ord är krisen endast en fråga om pedagogik och självförtroende.

Beskådar vi nu en fotbollsförenings febertopp, förvirring och potentiella sammanbrott? Samtidigt, ifall man tar en liten poäng hemma mot serieledarna Arsenal på lördag kl 13:30 (0-0?) är allt förlåtet.

PS Som om det inte räckte med stora känslor: Arsenals manager har gjort 162 matcher för Everton.  


About this entry