Klick och kvalité: den andfådda supporterjournalistiken!

Ett ”utspel” kallar Fotbollskanalen Jordan Larssons konstaterande att hans allra senaste klubb är störst i Skandinavien. På vilket sett är det kontroversiellt att ge FCK det epitetet 2023?

Mediabolagets uppsåt var väl att MFF-supportrar skulle bli rasande eftersom en del av dem fortfarande har det mantrat ringande i öronen – det klubben sa för ett par år sedan när de blev bättre än sjua i allsvenskan och inte nollades i det europeiska gruppspelet.

Eller är det kanske Häckensupportern, HIF-are, Peking fans eller AIK-are i allmänhet som nu ska kännas sig kränkta?

Antingen är ju gänget bakom Fotbollskanalen så korkade att de verkligen tycker så här. Eller så uppskattar de sin genomsnittlige läsares ålder (alternativt intelligenskvot) till runt 10, 12. Läskunnighetsnivå med allra högst trestaviga ord.

Ibland har FK bra grejor. Deras gräv om Franz Brorssons naiva koppling till nynazister var utomordentlig. Olof Lundh är lysande bara han inte analyserar spelare och spelet. Jag tror självklart inte de här fotbollsskribenterna är dumma men jag är övertygad om att de tvingas dissa sina läsares intelligens, alternativt deras ålder. Eller så har jag fel och Fotbollskanalen rätt eftersom de faktiskt är de enda som kan ta reda på fakta – de som läser FK har allmänt lägre intelligens än resten av befolkningen och är runt 10-12 år?

Jag borde kanske inte bry mig men problemet är att FK inte har en seriös, icke kultur-infantil, konkurrent (mig veterligen). Fanns det en bra nyhetssajt för fotboll som inte fick mig att känns mig som jag hängde med fotbollsintresserade wanna-be fjortisar skulle jag läsa den istället. Eller både två och fördela min klick efter kvalité.

För något år sedan föreslog jag Offside att de skulle börja analysera nyheter – det som FK inte kan, eller hinner. Det vill säga att Offside inte löpte på alla bollar, inte var först på den specifika bollen men de var skickligast på behandla den; att värdera, analysera och sätta in nyheten i sitt rätta element. Lite senare, inte lika andfådd som FK. I det här fallet varför Jordan Larssons talang inte motsvarar hans mediokra CV – med andra ord den exakta orsaken till att han återstartar karriären i Skandinaviens största klubb, som spelar offensiv fotboll, en timmes tågresa från Helsingborg.

Jag fick inte svar. När jag väl utnyttjade mina kontakter för att få ett svar bestod det i en lång irriterad text om att jag borde fatta att Offside ”inte har tid att besvara alla de 500 mail som kommer varje dag”. Det får mig att tänka på likheterna mellan tid, att folk i allt högre grad blir sjuka av stress, och offside. Det är en spännande tanke, för en seriös sajt.  


About this entry