Vad definierar en världshistorisk sporthändelse?

Djokovic tangerade Nadals rekord med tio titlar i samma Grand Slam-turnering. Var det sporthistoria? Ja, enligt engelska The Guardian som toppade med nyheten. Fast även om tennis just nu är inne i ett spektakulärt skede med två av historiens mest segerrika herrspelare och GS-vinnarna får löjligt mycket pengar (ca 25 miljoner för sju matcher) är det inte enbart media och ersättningens storlek som avgör vad som skapar idrottshistoria.

Ett världsrekord i till exempel damernas tyngdlyftning, eller i herrarnas slägga är ett aldrig tidigare upplevt sportögonblick men det är inte mycket till historia ändå. Däremot är varje nytt, högst eventuellt, världsrekord på 100 meter det. En världshistorisk sporthändelse kan definieras av att de når förstasidan, krossar sportens eget, muromgärdade nyhetsbegrepp.

Tennis är en liten, närmast marginaliserad sport jämfört med de stora lagsporterna. Det är inte längre en idrott alla provar, det byggs inte så många nya tennisbanor i världen. Men stjärnorna är större än någonsin, i alla fall de största sedan Borg och McEnroe. Sporten lever stort och flott på att att den dels är reklamanpassad med alla otaliga pauser, dels alla stjärnor och deras gigantiska reklamkontrakt. När giganterna lämnar ”den centercourt-liknande scenen” börjar även tennisens branta nedförsbacke.

En stor lagsport, cirka plats nummer 10 bland lagsporter och 20:e största av alla, är handboll. När jag gjorde min granskning av de 50 största idrotterna genom tiderna hamnade den på 15:e plats. Efter cykel, före alpint. Men det var 22 år sedan. Före e-sport, efter bowling. Handboll är hyfsat stort i Europa, i Tyskland, Frankrike och Danmark. Men även i Östeuropa, numera även i Nordafrika och inte helt marginaliserad i Sydkorea och Japan. Enligt Danmark skrevs sporthistoria i går kväll i Tele2 Arena. Inte enligt The Guardian. De hade 19 sportrubriker morgonen efter. Ingen handlade om Danmarks tredje raka VM-guld i herrhandboll.

Det tidigare rekordet delades för övrigt av bland annat Sverige, 1954 och 58. Även Frankrike och Rumänien har vunnit två raka, två gånger dessutom. Danmark är först, och störst. I alla fall i Danmark.  


About this entry