Hemligheten bakom LeBrons rekord

I natt blev 38-åringen den som gjort flest poäng genom tiderna i NBA. Kareems rekord ansågs vara helt oslagbart. Så hur? Ja, den bästa förklaringen är LeBrons fysik. Han är inte riktigt lika explosiv som för 10-15 år sedan men hans 205 cm långa, gigantiskt muskulösa kropp är häpnadsväckande stark, snabb och atletisk. Och detta i en sport där ingen tacklar dig bakifrån när nu maxspringer eller kommer med sulan in mot din knäskål. Ingen sätter med kraft ned dubbarna på dina fötter och tår ett par gånger per match.

En annan förklaring till LeBrons fysik, och rekord, är cyckling. I den här långa artikeln i The Wall Street Journal berättar LeBron om sin besatthet, och kärlek, till den ellösa cykeln. Hur den alltid för honom symboliserat total frihet. Relationen är så stark att LeBron ofta är med som cykelaktivist, bland annat på Critical Mass. Han har investerat cirka en halv miljard kronor i cykeltillverkarna Canyon och Cannondale, han har köpt cyklar och hjälmar till alla skolbarn i hans hemstad, han har själv bland annat en specialbyggd 36 tums MTB.  

Naturligtvis borde dagens fotbollsspelare också cykla men de sätter sig hellre i en lyxbil med tonade rutor. Så blir de heller aldrig så stora idrottsmän som typ LeBron eller en annan cykelentusiast, Roger Federer.  En del fotbollsspelare får inte ens cykla, annat än på spinningcyklar. Messi fick ett par kvartsmiljoncyklar av en tillverkare som han gav bort till sin dåvarande tränare Luis Enrique. Som använt en av cyklarna när han, som förbundskapten, presenterade Spaniens landslagstrupp under en Vuelta de España.     


About this entry