117 stora titlar… 

Med gårdagens cuptriumf har ”The Bhoys” nu tangerat de 169 Old Firm-matcher Rangers vunnit. Nästa seger och Celtic är historiskt bäst. Det är stort eftersom just det förflutna är oerhört levande i skotsk fotboll. Nuet är mindre glamoröst och framgångsrikt. Speciellt för Rangers medan comeback-manager Brendan Rodgers tagit nio av tio möjliga, inhemska troféer. Celtics 117:e titel, vad gäller Europacup, liga, cup och ligacup. Ganska OK, men Rangers har 118. Då räknas inte alla Glasgow Cup, Coronanation Cup, Anglo-Italian Cup e t c med. Glasgow är den stad i världen med flest fotbollstitlar eftersom de är etta och tvåa. Kairoklubben Al Ahly har 115 (inkl 12 Afrikanska CL-titlar….) medan några usla sajter hävdar de har 148 titlar…

I Sverige har MFF flest, 39, medan IFK Norrköping har 19 ( tycker inte man ska räkna att de vann Superettan 2007…). 

Gustaf Lagerbielke satt inte ens på bänken. Han har spelet cirka 31 minuter sedan i höstas. Troligtvis en spelare Celtic försöker sälja men får de verkligen igen ens hälften av de 40 miljoner man betalde till (huvudsakligen) Elfsborg? Kommer svensken med den märkliga karriären (en bisarr värvning och en minst lika oförklarlig landslagskarriär) någonsin tillbaka till internationella matcher i klubblag och landslag? 

Celtics bästa spelare var som vanligt dansken Matt O´Reily, värderad till drygt 150 miljoner och Joe Hart som gjorde sin sista match i karriären och höll nollan. Stort för 37-åringen som fortfarande är en av Englands bästa målvakter. Hans reserv i landslaget under 2012-19, den sex år yngre Jack Butland, stod i Rangers mål och får delvis ta på sig målet som avgjorde cupfinalen.  

Ps Oerhört glädjande att supportrarna fyllde Hampden Park – att det bara var cirka 10-15 meter mellan fansen vid långsidan och inte en hel kortsida. Det verkade nästan vänligt, fritt från hat och smädelser….


About this entry