En seger på gränsen till fiasko

Eric Edman tyckte att ”MFF såg mycket bättre ut än i de senaste matcherna”.  Jag tycker tvärtom, trots vinsten, trots alla hallelujan i medgångsmedia. Det var ett stort steg bakåt jämfört med insatsen på Tele 2 de första 60, tills utvisningen. Sämre tempo, sämre passningsspel och sämre individuella insatser. Nu får man en vecka att vila sig och både Lasse Nielsen och Rasmus Bengtsson är tillbaka mot Dalkurd – TUR!

 

MFF var ganska dåliga, Häcken var förfärliga. Trots så mycket talang presterar man nästan ingenting och jag tror det är stor risk att Andreas Alm rycker under VM. Kvar har man AIK hemma och Östersund borta – ingen mer poäng och han är körd, från Hisingen i en Volvo. Peter Abrahamsson, landslagsmålvakten och enligt Richard Henriksson en av ligan tre bästa målvakter, är inte bland de tio bästa målvakterna i allsvenskan idag.

 

MFF-Häcken var en riktigt dålig allsvensk ”toppmatch” där den som gjorde flest misstag förlorade (nej Hammarby-AIK var inte mycket bättre men de ligger alla fall i topp). Brorsson höll på att ge bort inte enbart ett utan två frilägen första tio. Rasmus Lindgren löser först offsiden vid första och sedan lägger han sig och försöker blocka när han fått avslutet på sig ifall han stått upp. Häcken är fem försvarare som inte lyckas markera tre MFF-are vid första målet. Vid straffen är det också Rasmus Lindgren som ligger ned istället för att stå.

 

Bonke är mycket tryggare med boll nu än tidigare och vinner närkamper men har två stora, stora fel. Han är konstant alltför sen in i press och han tar inte löpningar hemåt utan när hans spelare passat bollen framåt joggar Bonke tillbaka till eget straffområde. Istället för att följa med sin spelare, istället för ligga och rensa framför backlinjen och markera djupledslöpande mittfältare. Som när Irandust efter en halvtimme är helt ensam och omarkerad vid straffpunkten. Då joggar Bonke tillbaka. Eller när Friberg gång på gång passar och går i djupled men nästan aldrig får tillbaka bollen för El Kabir vill själv avsluta. Då joggar Bonke. Att sedan Rosenberg i egenskap av kapten haussar honom är klokt men knappast speciellt ärligt. Men vem vill vara ärlig när man kan vinna istället?

 

Gillar inte heller att Bonke överdriver och rullar runt och skriker när han i princip inte träffats. Som ganska ful defensiv mittfältare gillar jag inte att man filmar så uppenbart. Smäll gärna på men ta då även smällarna och sluta filma. Det var likadant mot Hammarby och jag hoppas han lär sig att jobba hemåt, annars kommer han inte vara en tillgång i höstens MFF.

 

Två gånger före avspark får man helt kort se Fredrik Andersson i närbild. Stirrande blick, tung, tung andning med öppen mun.  Ser ut som om han är på gränsen till panikångest. Håller på att göra en ny miss som den mot Trelleborg. Kommer fel på inlägg, slår ut två enkla bollar över långlinjen, spelar ut bollen mot en yta där det inte är nån blå på 30 meter. Däremellan gör han stabila men enkla ingripanden men Fredrik bör inte vara reservmålvakt i höst då det är CL-kval och Dahlins långa lista med skador kanske är ännu längre. Förra gången det var magen var han borta tre, fyra månader.

 

El Kabir är en kul typ. Inte den ende i världen som är missnöjd med att bytas ut i 70:e minuten men den ende som går mot egen bänk när laget ligger under. Och att han fortfarande efter två månaders allsvenskt spel kan vara lönnfet – hur seriös är man då? Dessutom tar han ett rött från bänken – hur seriös är man då?

 

Svanberg var duktig så länge han orkade  liksom Lewicki. Rieks nyttig, Rosenberg förmodligen väldigt, väldigt trött men utmärkt straff. Generellt sätt är flera spelare som underpresterat kraftigt under våren nu på väg upp igen. Bådar gott inför CL.

 

Jag trodde detta skulle var en seriefinal, ingen av de här två lagen kommer troligen att vinna serien, definitivt inte Häcken under Alms ledning. För att MFF ska vinna guld krävs dels att man åker ut tidigt i kvalet, dels att man inte får fler skador på nyckelspelare som Dahlin, mittbackarna och framförallt Bachirou. Och så måste man köpa in bra spelare så vi slipper se Brorsson, Andersson och Bonke i startuppställningen. De liksom några andra, yngre får gärna komma in som avbytare men som det såg ut i dag är MFF absolut inte ett lag för guldstriden. Men i supportermedia komma MFF naturligtvis vara guldkandidat och Bonke en blivande världsklasspelare. Fram till nästa himmelsblå förlust…

 

 

 


About this entry