Zlatan vs Yasin och tystnadskulturen i svensk fotboll

Varför vill AIK-aren Ahmed Yasin skada före detta AIK-aren Viktor Lundberg och varför reagerar ingen? Den före detta Häckenspelaren försöker inte ens nå bollen. Han tar några steg, hoppar upp, vänder sidan till och trampar, hårt och högt med ena benet. Bollen är borta, kvar är Häckenspelaren Viktor Lundbergs vadben, det nästan oskyddade vadbenet. Strax under vaden träffar Yasin det med sulan, benet viker sig men går inte helt av.

 

De är jämngamla, har spelat i respektive klubb. Viktor Lundberg är till och med en av de gamla guldhjältarna från 2009 trots att han bara är 27 år gammal. Kan finnas någon äldre oförrätt som Yasin vill hämnas här i slutminuterna då man kan ha råd att ta ett gult, eller rött? Eller vill han bara markera inför supportrarna vem som spelar i AIK och vem som lämnade – en markering för att höja sin status bland fansen och därigenom öka pressen på tränaren att spela honom mer frekvent? Till Viktor säger Yasin att det inte var meningen. Viktor vet men accepterar och håller käften, det är fotbollens oskrivna moralkodex, dess alldeles egen tystnadskultur.

 

Alla som själva spelat vet att  det var avsiktligt – alla vet att den tacklingen gör du inte för att i första hand nå bollen. Förmodligen var det meningen att träffa fot och inte underben men hade Yasin verkligen velat träffa bollen hade han sträckt fram ett rakt ben, inte vänt sidan till och hoppat in mot Lundberg.

 

Det finns en annan märklig sak med händelsen. Det blev inte ens frispark. Till Viktor Lundberg sa domaren att Yasin inte träffade. CMores Dubbel-Anders Andersson säger ännu efter fjärde reprisen av hur benet tydligt viker sig och fotleden vrids att han inte riktigt ser situationen och att det är frispark men knappast varning. Det är först när Lundberg gjort flera försök att springa inne på planen som han sätter sig ned och får ta båren från matchen som den före detta landslagsspelaren med mikrofonen tycker att det nog är varning, men inte rött.

 

Lundbergs försök att fortsätta kan verka tappert men det är naturligtvis dumt eftersom skadan uppenbarligen är så pass allvarlig. Att han gör så här, och verkligen verkligen försöker stärker min teori om att det är för fansen. Stockholmaren och troligtvis AIK-aren i hjärtat Viktor Lundberg vill visa att så här lätt knäcker man inte en äkta gnagare.

 

En annan spelare med en lite annorlunda benstruktur hade fått en ren ruptur, det vill säga benbrott. Då hade förmodligen alla reagerat. Nu verkar många, utom den oberoende CMore-experten och före detta tränaren Alexander Axén, avfärda det som en bagatell. Ifall allsvenskan värdesatte rättvisa och moral borde Yasin ha en lång avstängning och kraftiga böter. Gärna även från egna klubben för att markera. Kommer aldrig hända. Istället förfasar sig alla fina allsvenska supportrar, framför allt de på sittplats, över att Zlatan har givit en motståndare en örfil borta i Amerika. Som hämnd. En hämnd som inte skadade men markerade att han inte tolererar man medvetet stämplar honom på tårna för att skada och provocera.

 

Zlatan får löpa gatlopp i media. Av örfilen blir omedelbart ”ett slag”. Hans bakgrund och vad Jimmie Åkesson kallade ”bristande svenskhet” får detta valår 2018 än en gång i sociala medier bli förklaring till varför Zlatan bryter mot reglerna. En liknande händelse är Jordan Larssons pojkaktiga hämnd på en motståndare rakt framför Jonas Eriksson. Norrköpingsspelaren klipper killen rakt över benet, ett gammalt och nästan hederligt ”fälleben”. Det är uppenbart, oredigerat och nästan oskyldigt eftersom det omöjligt kan skada någon mer än Jordan själv. Han blir naturligtvis utvisad men får även en längre avstängning än den som spelare som verkligen hade försökt skada.

 

Så här gör vi i Sverige. Ja, förresten. En sak till angående moral och rättvisa. Statyn av Zlatan som förbundet beställt, som är klar sedan två år och skulle placeras utanför Nationalarenan i Solna vill inte SvFF längre ha där. De vill varken kännas vid den, eller Zlatan och har inte svarat på konstnärens försök att kontakta de ansvariga. Troligtvis hamnar statyn i Malmö…

 

Ps När Lundberg efter matchen intervjuas av GP.s Eric Hilmersson säger han att Yasin sparkade honom på foten. Han gör det eftersom han inte sett bilderna och att smärtan kommer från fotleden som veks  när Yasin stämplade benet uppe vid vaden. Och Hilmersson och hans kollegor som säkerligen sett händelsen på TV väljer ändå att beskriva det som ” en rejäl spark på foten”. Blott Sverige svenska sportjournalister har…


About this entry