Fyra skäl för att sviten spricker

Har fastnat i Falkenberg, tåget till Göteborg har tappat all ström. Vi står lika stilla som jag hoppas fotbollsklubben här gör. Att det allsvenska tåget aldrig mer stannar i Falkenberg och tappar all energi.

 

Vad har nu det med stormatchen på Friends att göra – jo ganska mycket.

 

AIK har en svit på typ 23 raka utan förlust – inget talar för att den kommer mot Norrköping och just därför tror jag chansen finns. Barça spräckte sin svit på typ 42 matcher mot Levante. En svit har med inställning att göra och även om årets AIK är duktiga på det så kommer de förlora och troligtvis förlora på hemmaplan, där de känner sig överlägsna. Inget är så pass sårbart som ett samhälle eller ett fotbollslag som vet att de är bra och inte förväntar sig motgångar, otur och felaktiga domslut.

 

Skäl 1: Vem fan trodde jag skulle fastna i Falkenberg?

 

Förhoppningsvis gör inte Oscar Linnér comeback. Ersättaren är av medioker klass men även om Oscar står så har han inte spelat på typ en månad och uppges dessutom vara på väg från klubben.

 

Skäl 2:Målvaktsbekymmer.

 

När jag skissade på en taktik glömde jag att AIK:s sämste spelare, Robin Jansson är avstängd. Men Milocevic är tillbaka och förmodligen bildar han, Sundgren och Per Karlsson trebackslinje. Det är inte bra. Å andra sidan tenderar AIK att på hemmaplan spela med ett ganska utdraget lag så länge de inte leder. Man gjorde det till och med mot Häcken i onsdag och blev straffade. Med lite mindre målkåta forwards hade Häcken avgjort den matchen redan i halvtid. Nu vände AIK, huvudsakligen beroende på att de spelade så fysiskt fult, närmast brutalt. De kommer säkert smälla på bra även den här gången men det finns luckor mellan Adu – det vill säga AIK:s ende renodlade defensive innermittfältare–  och backlinjen.

 

Skäl 3: Det kommer finnas ytor för DMK.

 

Jag har dessutom lite förhoppningar på att Norrköping försöker ställa om lite som man gjorde mot Hammarby. När man spelade upp bollen centralt längs marken till felvänd forward, lockade upp Fällman och Paulsen och sedan löpte med två ,tre centrala spelar i djupled, centralt. Även på Friends finns en enorm yta bakom den höga backlinjen och en långsam målvakt. Vågar och orkar man löpa in i den med boll finns en hyfsad möjlighet till poäng. Att däremot rulla ut en försvarande AIK tror jag inte på. AIK är alldeles för bra för det defensivt.

 

Dessutom är AIK dåliga på att anfalla på kanterna. Det är i princip endast wingbacks eller en i backlinjen som går och alltid efter att ha överbelastat andra kanten. På lördag kommer endast Sundgren gå – det innebär att det kommer finnas plats att anfalla på. Om man har modet, och orkar. Och det ska man – en sista och total tömning före semestern vill jag se och visst klarar Norrköping det.

 

Skäl 4: Bäst lungor vinner!

 

 


About this entry